Recensie

Eredivisie-dj's Âme en Dixon maken hun reputatie waar (*****)

De Marktkantine in West ontving gisteravond het Duitse label Innervisions, dat met oprichters Âme en Dixon op volle oorlogssterkte naar de Jan van Galenstraat was gekomen.

Joep School
De Duitse dj Dixon, volgens Resident Advisor de nummer drie dj van de wereld Beeld press
De Duitse dj Dixon, volgens Resident Advisor de nummer drie dj van de wereldBeeld press

Het schiep verwachtingen, toen De Marktkantine op de Jan van Galenstraat zijn line-up bekend maakte voor het Amsterdam Dance Event. Beginnen met een Berlijn-avond, volgen met Âme (DE), Dixon (DE) en Solar (USA), zaterdag dj's John Talabot (SPA) en Roman Flügel (DE) laten opdraven, om het weekend op zondag af te sluiten met de door de wol geverfde Mano Le Tough (IRE).

De vrijdag bleef qua kaartverkoop wat achter, maar voor gisternacht had De Marktkantine zich al lang van tevoren verzekerd van een vol huis. Dat was niet onverwachts: met name Âme en Dixon zijn onder liefhebbers zeer gewaardeerde dj's in de wereld van de undergroundtechno en deephouse - de toonaangevende website Resident Advisor rankt de twee zelfs als respectievelijk 1 en 3 op de lijst van beste dj's. Overigens merken we weinig van de drukte: er is voldoende beweegruimte en de sfeer is harmonieus.

Tempowisselingen
Solar is nog niet in de RA-top 100 te vinden, maar verzorgt in De Marktkantine het fijne startschot, dat een even prettig vervolg krijgt. Waar Âme (het duo Kristian Beyer en Frank Wiedemann) na een tijdje beuken een behoorlijk funky set neerzet waar flink op gedanst wordt, houdt Dixon (Steffen Berkhahn) de aandacht vast door telkens met een bas te werken waar hij telkens hogere melodische klanken doorheen draait. Dat doet hij met flinke tempowisselingen, waardoor er veel momenten zijn waarop de handen van het publiek de lucht in kunnen. Een absoluut hoogtepunt is het nummer Too Much Information van Dele Sosimi - uiteraard in de remixvariant van Âme - die onlangs verscheen. Als de eerste tonen van het nummer worden gedraaid, pikken de aanwezigen het meteen op.

Verder is de nacht in De Marktkantine best wat duister: de rookmachine draait overuren en er is weinig licht. Dat is overigens zeker geen belemmering, het zorgt er juist voor dat elke felle lichtflits weer iets van nieuwsgierigheid wekt.

Dromerig
De luwte lijkt Âme en Dixon, die richting het opkomen van de zon back-to-back gaan draaien, wel te passen. Beide zijn niet uitbundig aangelegd; zeker Dixon blijft behoorlijk onbewogen als hij het publiek weer eens naar een euforisch moment stuwt. Het is geen ongeïnteresseerdheid, het is vooral dromerig.

En wat de man met voorkennis al wist, blijkt opnieuw: Âme en Dixon, verenigd bij het Berlijnse platenlabel Innervisions, zijn niet voor de poes. Sterker nog, we zijn geneigd Resident Advisor gelijk te geven: er is niet of nauwelijks beter in dit genre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden