Update

Erdogan wint verkiezingen: geen monsteroverwinning

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil met de oppositie om de tafel om een akkoord te bereiken over een nieuwe grondwet. Dat zei hij zondagavond in zijn overwinningsrede tegen aanhangers in de hoofdstad Ankara, na de parlementsverkiezingen waarin zijn regeringspartij AKP ruim de helft van de stemmen in de wacht sleepte.

ANP/Redactie
Supporters van de AKP vieren feest. Beeld afp
Supporters van de AKP vieren feest.Beeld afp

Het was het beste resultaat ooit voor de partij van de premier. In 2007 kreeg de AKP, aan de macht sinds 2002, nog 46,5 procent van de stemmen.

Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen van zondag wezen al uit dat de AKP ook deze keer kon rekenen op 45 tot 50 procent van de stemmen. Er werd al gespeculeerd over een monsteroverwinning, die de premier een tweederdemeerderheid zou kunnen opleveren, waardoor hij de grondwet zou kunnen wijzigen zonder steun van andere partijen.

Niet in de buurt van een dergelijk resultaat
De AKP komt echter niet in de buurt van een dergelijk resultaat, zo bleek nadat 95 procent van de stemmen was geteld. Daarom heeft Erdogan steun nodig van leden van de oppositie om de grondwet van 1980 aan te kunnen passen. Deze stamt nog uit de tijd van de militaire dictatuur en past niet meer bij het moderne Turkije, vindt de AKP.

'Het volk heeft ons de boodschap gegeven dat we een nieuwe grondwet moeten maken via consensus en onderhandelingen', aldus Erdogan in zijn toespraak. 'We gaan met de oppositiepartijen discussiëren over de nieuwe grondwet.'

Op ruime afstand van de AKP eindigde de conservatieve Republikeinse Volkspartij (CHP) met 25,9 procent als tweede tijdens de verkiezingen van zondag. De CHP boekte percentueel nog meer winst dan de AKP. De rechtse Nationalistische Actiepartij (MHP) kreeg 13,3 procent van de stemmen en haalde daarmee als laatste partij de kiesdrempel. Die bedraagt 10 procent in Turkije.

Feest bij partijkantoor
Duizenden supporters van de AKP vierden zondagavond feest bij het partijkantoor in Ankara. Ze dansten, zongen en riepen leuzen als 'Turkije is trots op jou!', een verwijzing naar premier Erdogan. Hij is zeer populair, mede door zijn succesvolle economische beleid in de afgelopen jaren. De economische groei in Turkije bedroeg vorig jaar 8,9 procent.

Meer dan 50 miljoen Turken mochten zondag hun stem uitbrengen. Het land op de grens van Europa en Azië telt circa 73 miljoen inwoners.

Premier Erdogan met zijn stembiljet. Beeld reuters
Premier Erdogan met zijn stembiljet.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden