Update

Erdogan: Gasboringen bij Cyprus kunnen deze week beginnen

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag gezegd dat boringen bij Cyprus naar olie en gas deze week al kunnen beginnen. Hij reageert hiermee op de plannen van Cyprus om te gaan boren.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Eerder vandaag dreigde de Turkse minister van Energie, Taner Yildiz, dat de Turkse onderneming TPAO komende week ten noorden van Cyprus in actie komt, indien de Cyprus niet van zijn plan afziet. Turkse marineschepen zullen de vaartuigen voor het onderzoek vergezellen, zei hij.

EU-lid Cyprus zoekt met behulp van de Amerikaanse onderneming Noble Energy naar vermoede gas- en olievoorraden onder de zeebodem van de oostelijke Middellandse Zee. Met dat werk is vandaag ten zuiden van Cyprus serieus begonnen.

Cyprus gaat ten zuidwesten van het eiland onderzoek doen, in wateren die aan de invloedssferen van Libanon, Israël, Palestina en Egypte grenzen. Turkije kan daar geen aanspraken laten gelden, maar Ankara stelt dat het optreedt namens Turks Noord-Cyprus. Dat is het 1974 door Turkije bezette deel van Cyprus.

De Europese Unie (EU) heeft vandaag in Brussel Turkije opgeroepen zich te onthouden van dreigementen en beide partijen tot terughoudendheid aangespoord. Beter kunnen ze werken aan een oplossing voor hun ruzie over Noord-Cyprus, aldus EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Uitstekende toevoeging

De Turkse president Abdullah Gül zei vandaag tijdens een bezoek aan Duitsland dat zijn land een goede toevoeging zou zijn voor de EU. Gül ontweek vragen over het standpunt van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die meent dat Turkije in plaats van een EU-lidstaat een 'bevoorrecht partner' moet worden.

Na een gesprek met de Duitse president Christian Wulff zei Gül dat 'Turkije een grote bijdrage aan Europa kan leveren'. Hij zei echter ook dat Turkije op het moment druk bezig is om aan de voorwaarden van de EU te voldoen en dat verdere vragen pas aan het einde van dit proces kunnen worden beantwoord.

Dieptepunt

De Turkse vicepremier Besir Atalay zei gisteren dat Turkije de banden met de EU zal bevriezen als Cyprus in 2012 het roulerende voorzitterschap krijgt. 'Als de vredesonderhandelingen in Cyprus niet zijn beklonken en de EU geeft het roulerende voorzitterschap aan Cyprus, zal er sprake van een echte crisis tussen Turkije en de EU zijn', aldus Atalay tegen Turkse media.

Zo sterk heeft de Turkse regering zich nog niet eerder uitgelaten over de Cyprus-kwestie. Dit is een dieptepunt in de onderhandelingen over de mogelijke toetreding van Turkije in de EU, die al sinds 2005 worden gevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden