Erbudak lijkt nu echt verslagen in strijd om Slotervaartziekenhuis

ANALYSE - De strijd om het Slotervaart-ziekenhuis is beslecht. Maar ruzie is er nog steeds. Aysel Erbudak is een kat met negen levens, maar nu lijkt de koek op. Met de uitspraak van gisteren in een kort geding lijkt de machtsstrijd om het Slotervaartziekenhuis beslecht: zorgondernemer Loek Winter is de nieuwe eigenaar.

Beeld anp

Dat is voor Erbudak om meer dan één reden zuur. Zij en Winter waren al geen vrienden. In 2009 stak hij haar de loef af met de overname van de IJsselmeerziekenhuizen. Vorig jaar sloeg Erbudak terug en speelde ze een voorname rol bij zijn gedwongen vertrek als directeur van de Jan van Goyenkliniek. Maar nu heeft ze het nakijken. Vooralsnog legt ze het ook af tegen de familie Schram, gefortuneerde Beverwijkse grondbezitters. Gisteren bepaalde de rechter in Haarlem dat het beslag dat Erbudak op de ziekenhuisaandelen van Schram had laten leggen, moet worden opgeheven. Daardoor kan de verkoop aan Winter worden voltrokken.

Tussenvonnis
Die verkoop doorkruist een lopende rechtszaak van Erbudak tegen de Schrams bij de Ondernemingskamer. In een tussenvonnis plaatsten de rechters vraagtekens bij de uitgifte van aandelen door de familie Schram dit voorjaar, waardoor het belang van Erbudaks kinderen in het Slotervaart verwaterde tot bijna nul. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag of die emissie moet worden teruggedraaid.

In weerwil van dat onderzoek sloot de familie Schram een deal met Loek Winter. Toen die overeenkomst vorige week rond kwam, liet Erbudak beslag leggen op de aandelen. Ze hoopte tijd te winnen, waarbinnen het onderzoek naar de aandelenemissie zou worden afgerond. Bovendien zou uitstel haar de kans bieden met een alternatief overnamebod te komen, waaraan ze zei te werken.

Sprong in het duister
Het vonnis van gisteren heeft die hoop de grond in geboord. De kortgedingrechter acht de schade die de familie Erbudak lijdt door de aandelenemissie 'te ongewis' om het beslag in stand te houden. En uitstel van de overname door Winter vindt de rechter 'een sprong in het duister', omdat huisbankier ING en zorgverzekeraar Achmea dreigden dan de geldkraan dicht te draaien. Daarmee lag volgens het ziekenhuis een faillissement in het verschiet.

Ruzie
Erbudak en Schram zullen hun geschil nu waarschijnlijk onderling uitvechten voor de Ondernemingskamer. Het ziekenhuis lijkt geen onderdeel meer van hun ruzie.

Loek Winter betaalt acht miljoen euro voor het Slotervaart. Een deel verkoopt hij direct door aan het nabijgelegen Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat voor een kleine tien miljoen de apotheek, de oncologische chirurgie en verloskunde overneemt. Daarmee past Winter hetzelfde model toe als bij de IJsselmeerziekenhuizen: hij vormt het Slotervaart om tot een klein ziekenhuis voor financieel renderende, relatief eenvoudige operaties. Complexe, geldverslindende medische handelingen kunnen elders worden verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden