Plus

'Er zijn geen woorden voor wat zich toen bij Ajax afspeelde'

In de spelersgroep van Ajax is ontzet gereageerd op de blijvende hersenschade van Abdelhak Nouri. Niemand is bezig met de loting voor de derde voorronde van de Champions League, die vrijdag wordt verricht.

Dick Sintentie en Jop van Kempen
De selectie van Ajax eind juni tijdens een training -met Abdelhak Nouri, tweede van rechts- in het Amsterdamse Bos. Beeld ANP
De selectie van Ajax eind juni tijdens een training -met Abdelhak Nouri, tweede van rechts- in het Amsterdamse Bos.Beeld ANP

Na de ochtendtraining kwamen de spelers donderdag bij elkaar. Om half één nam teammanager Tjerk Smeets het woord. Hij was de afgelopen dagen in het ziekenhuis in Innsbruck waar Nouri ligt.

Smeets bracht het slechte nieuws: een groot deel van de hersenen van Nouri functioneert niet meer. De kans op herstel van deze cruciale functies is nihil. "Er zijn geen woorden voor om te omschrijven wat zich toen afspeelde," aldus Miel Brinkhuis, persvoorlichter van Ajax. Spelers en stafleden zochten steun bij elkaar. Sommigen bleven nog uren op De Toekomst.

Ajax heeft psychologische hulp aangeboden aan de selectie. De club deed dat zaterdagavond al, enkele uren nadat Nouri in elkaar was gezakt tijdens een oefenwedstrijd, en besprak die mogelijkheid gisteren opnieuw.

Maar er is ook realiteitszin nodig. Zaterdag vindt achter gesloten deuren een oefenwedstrijd plaats. Over elf of twaalf dagen wacht de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League.

Verdriet en presteren
Het is moeilijk om in tijden van intens verdriet te presteren. "Ik denk dat de club moet proberen om toch motivatie te putten uit zo'n dramatische gebeurtenis," zegt David Endt, voormalig teammanager van Ajax. "Je kunt ambitie aanwakkeren voor een eerbetoon aan Nouri, maar de toon luistert heel nauw. Het moet geen trucje worden."

Spelers verwerken het medeleven met Nouri op persoonlijke wijze. Donny van de Beek deelde een heel voetballeven met Nouri, Klaas-Jan Huntelaar kende hem pas enkele weken. Maar iedereen die Nouri op de grond zag liggen in Hippach in Oostenrijk, heeft ongetwijfeld ook nagedacht over zijn eigen sterfelijkheid.

De selectie van Ajax afgelopen zaterdag, toen Nouri op het veld werd behandeld. Beeld ANP
De selectie van Ajax afgelopen zaterdag, toen Nouri op het veld werd behandeld.Beeld ANP

"Zo'n gebeurtenis doet veel met je," zegt ex-Ajacied Christian Poulsen. De Deen maakte mee dat zijn teamgenoot bij FC Kopenhagen, Ståle Solbakken, een hartaanval kreeg tijdens de training, waarvan hij later herstelde.

"Solbakken was een voetballer die veel meters maakte, net als ik. Ik heb me toen ook zorgen gemaakt om mijn eigen hart." Poulsen maakte later bij Sevilla ook mee dat zijn 22-jarige ploeggenoot Antonio Puerta overleed als gevolg van hartfalen.

"Een week later werd mijn zoon geboren, in het ziekenhuis waarin Antonio was overleden. Het is heel onwezenlijk. Je leeft intens mee met de familie, maar er treedt ook een mechanisme van zelfbescherming in: je wil er niet te veel aan denken. Voor mij persoonlijk waren die gebeurtenissen aanleiding om nog meer te genieten van het leven en van mijn familie."

Niet verbergen
Sportpsycholoog Hardy Menkehorst zegt dat het tragische incident met Nouri eigenlijk niet past binnen zijn vakgebied. "Het ongeluk met Nouri gaat om verlies, om rouw, om problemen van het leven. Sportpsychologen houden zich bezig met het optimaliseren van prestaties."

Een andere sportpsycholoog, Patrick van der Molen, voegt wel toe dat het belangrijk is dat spelers hun emoties in de groep tonen. "Je moet de pijn en het verdriet niet verbergen, maar juist beleven. Anders blijf je er langer last van houden en is de kans groter dat je ook langere tijd minder presteert."

Bij FC Utrecht, waar de 26-jarige voetballer David di Tommaso op 29 november 2005 overleed in zijn slaap, vonden zulke groepsgesprekken plaats. "We hebben veel en intens met elkaar gepraat," zegt toenmalig trainer Foeke Booy.

"Maar elk individu verwerkt zo'n drama op zijn eigen manier. Daar moet je ook voor openstaan: dat iedereen zichzelf kan blijven. We hebben als club psychologische hulp aangeboden." Spelers van FC Utrecht die zich na het overlijden van Di Tomasso opnieuw medisch wilden laten testen, kregen die gelegenheid. Booy: "Er was grote twijfel bij sommigen: kan dit mij ook gebeuren? Zij durfden niet meer te gaan slapen."

2005: Bloemen bij het FC Utrecht-stadion na het overlijden van speler David di Tomasso. Beeld ANP
2005: Bloemen bij het FC Utrecht-stadion na het overlijden van speler David di Tomasso.Beeld ANP

Leegte in de groep
Iedereen die bij de club betrokken is, staf, spelers, werknemers maar ook supporters - zij wilden allemaal hun gevoel en emotie kwijt. Booy: "Wij hebben in het stadion afscheid kunnen nemen van Di Tomasso. Abdelhak Nouri leeft nog, maar hij laat wel een enorme leegte achter in die groep. De spelers van Ajax waren op het veld getuige van het noodlot dat Nouri trof. Daarna hoop je dagenlang op goed nieuws, maar vervolgens krijg je weer een klap te verwerken. Die impact is enorm."

"Maar je moet uiteindelijk doorgaan met waar je met z'n allen mee bezig bent, zonder je af te sluiten voor de harde en bittere realiteit. Zoals David dat had gewild en zoals ook Nouri dat had gewild."

Het Parool sprak Nouri een dag voor hij op het veld in elkaar zakte: Ik droom ervan ooit aanvoerder te zijn van Ajax

Lees ook: 'Je werd steeds meer mijn Nouri, mijn held, mijn vriend' en Geen profvoetballer zegt alsjeblieft, behalve Nouri

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden