Schuim

Er werd goed gegeten op het eerste glutenvrije foodfestival

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het eerste glutenvrije foodfestival.

De organisatie: Nadia Bos (l, De glutenvrije winkel) en Koosje Janssen, culinair glutenvrije blogger. Achthonderd bezoekers voor een eerste keer.Beeld Schuim

Op het Frank en Vrij-festival, het eerste glutenvrije foodfestival, hangt een waslijn. Daaraan hangen, met lieve kleine knijpertjes, allemaal wensen en tips op een papieren memo. 'Glutenvrij eten bij tankstations', 'Brood!', en: 'Pas op met Labello (niet alle)'. Schitterend.

Ik zeg graag en vaak: gluten zijn het nieuwe asbest. Je moet niet in asbest hakken en het gruis snuiven alsof het coke is, maar verder kun je pal naast zo'n plaat op zolder gerust van een kind bevallen.

En een peuter met coeliakie is natuurlijk geen grap, maar opeens hebben hele volksstammen, vooral vrouwen, een glutenallergie of anders glutenintolerantie of ten minste glutensensitiviteit. Symptomen zijn depressiviteit, een algeheel gevoel van ziek zijn en een prikkelbare darm. Vroeger heette dat gewoon: stress.

Het is de RSI van deze tijd. Veel van de stands hebben taart en zoetigheid; het zijn tenslotte vooral vrouwen met glutenintolerantie. Een meisje singer-songt op een gitaar. Ook is er een stand met quinoa sushi. Quinoa, dat is havermout uit Zuid-Amerika.

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Verder: yoga en lezingen over essentiële olieën, die eigenlijk een natuurlijk medicijnkastje zijn, en ook over het glutenvrije studentenleven.

Het festival is een groot succes. Meteen om twaalf uur stond er een rij voor de poort en op het eind van de middag zijn al een hoop stands door hun voedsel heen. Organisator Nadia Bos: "Er wordt goed gegeten." Want gluten zijn hartstikke hip, nietwaar?

"Juist niet. Dit festival is juist niet voor mensen die glutenvrij voor de hip eten, maar omdat ze moeten. Daar doen we het voor. En voor mensen die het uit vrije wil eten, omdat het wel degelijk helpt. Voor mensen met prikkelbare darmsyndroom, of die een dieet volgen als paleo of fodmap."

Daarna nemen we een kijkje bij de stand van DOliciouss, met glutenvrije donuts en bonbons, ook allemaal glutenvrij en vegan. Dominique Bongers: "Als je in een dipje zit en je hebt echt zin in iets lekkers, maar wel verantwoord. Er is veel vraag naar, dit is echt de toekomst. Wil je proeven?"

Ik eet een bonbon van bijen­pollen.

Tijdens een cappuccino - met koemelk - op het terras, raak ik in gesprek met Marloes Jensma van Sjeu Smoothies. Vannacht stond ze nog op een technofeest in Groningen. Smoothies? Bij techno?

"Ja! En raketjes. Maar vooral bananen. Honderd kilo bananen op één avond. Op het laatst verkochten we ze voor één muntje per stuk. Het maakte ze allemaal niet meer uit."

Een gouden businessconcept voor komende zomer: bananen op een technofeest. Nog glutenvrij ook.

Wat het eerste glutenvrije foodfestival
Waar Undercurrent, Papaverweg
Wie Nadia Bos, Koosje Janssen, Dominique Bongers, Sandra Vermeulen
Wanneer zondag 29 mei, 12.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs ***** (mits glutenintolerant)
Sfeer **** (mits glutensensitief)
Hans lust gluten gewoon

Dominique Bongers van DOliciouss, hier met vriend Jeroen Bloemers, maakt bonbons, glutenvrij en vegan. 'Dit is echt de toekomst.'Beeld Schuim
Marloes Jensma, Jan Paul Bosma en Anke de Boer (vlnr) van Sjeu Smoothies. Jensma: 'Het is een eer om hier te mogen staan.'Beeld Schuim
Barbara (l) en Elize Vis van Stichting Coeliakiemaand, die geld verzamelt voor meer onderzoek.Beeld Schuim
Primeur! Glutenvrije oaties. Het meisje van Verkade van dienst is Soraya Hoetmer.Beeld Schuim
Yanaica Doesburg (r): 'Er is toch wel veel keuze.' Belinda Eikendal: 'Ik ben er blij van gewoon. We hebben de wraps en pitabroodjes ontdekt.' Helemaal uit Den Haag.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden