Er vaart een Rotterdams oorlogsschip door de nieuwe fietstunnel onder CS

Op een honderd meter lange tegelwand in de nieuwe fietstunnel onder Amsterdam CS is een indrukwekkende afbeelding van een Rotterdams oorlogsschip te zien. Zaterdag wordt de tunnel officieel geopend.

Jan Pieter Ekker
Tegelfabriek Tichelaar vervaardigde de 46.000 wandtegeltjes voor het paneel. Beeld Rink Hof
Tegelfabriek Tichelaar vervaardigde de 46.000 wandtegeltjes voor het paneel.Beeld Rink Hof

Er vaart een Rotterdams oorlogsschip door het nieuwe fietsers- en voetgangerstunneltje van Centrum naar het IJ. Als uitgangspunt voor de schitterende, ruim honderd meter lange tegelwand nam de Amsterdamse ontwerpster Irma Boom een tegeltableau van de Rotterdamse tegelschilder Cornelis Boumeester (1680-1730) 'met 's Lands schip Rotterdam en de haringvloot'. Maar het wapen op de achtersteven verving ze door het Amsterdamse stadswapen met de Andreaskruisen.

Irma Boom, wereldvermaard door haar boekontwerpen, kwam het werk van Cornelis Boumeester op het spoor toen het werd gerestaureerd bij de tegelfabriek Koninklijke Tichelaar in het Friese Makkum, waarvoor ze niet alleen de huisstijl ontwierp maar ook een vuistdik boek en verpakkingen. Het bevindt zich nu weer in het depot van het Rijksmuseum (waarvoor ze eveneens de huisstijl maakte).

Prachtige golfjes
Tegelfabriek Tichelaar vervaardigde de 46.000 wandtegeltjes voor het paneel (naast 33.000 vloertegels), op het oud-Hollandse formaat van dertien bij dertien centimeter. Samen vormen ze een overweldigend schouwspel, van haringvissers die hun netten binnenhalen op het IJ, terwijl imposante koopvaardijschepen ertussendoor laveren.

De prachtige golfjes doen denken aan De Grote Golf van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. Op de tegeltjes aan het plafond vliegen zeemeeuwen tussen zachte wolkjes. Eén meeuw is dwars, en vliegt tegen de wind in.

Richting het IJ vervaagt de afbeelding; de schetsmatige lijnen gaan over in een kleurverloop van lichtblauw naar donkerblauw, dat ervoor moet zorgen dat fietsers wat minder hard gaan rijden als het pontje in zicht komt. Dat lijkt overbodig - langs deze afbeelding wil je alleen maar stapvoets fietsen.

Op het plafond vliegen zeemeeuwen tussen zachte wolkjes. Beeld Jan Pieter Ekker
Op het plafond vliegen zeemeeuwen tussen zachte wolkjes.Beeld Jan Pieter Ekker
Haringvissers halen hun netten binnen op het IJ. Beeld Jan Pieter Ekker
Haringvissers halen hun netten binnen op het IJ.Beeld Jan Pieter Ekker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden