Er móet wat gebeuren in de Schoolstraat

Aan de woningen in de Schoolstraat is bijna tien jaar niets gedaan. Foto Floris Lok Beeld
Aan de woningen in de Schoolstraat is bijna tien jaar niets gedaan. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Afgebladderd, leeg en uitgewoond. Aan de woningen in de Schoolstraat is bijna tien jaar niets gedaan: woningcorporatie Eigen Haard liet ze jarenlang verkrotten, in afwachting van een mogelijke sloop.

''Het verdient inderdaad geen schoonheidsprijs,'' geeft een woordvoerder van Eigen Haard toe. De panden in de Schoolstraat kwamen bijna tien jaar geleden in bezit van de woningcorporatie via een fusie. Het plan was toen de woningen te vervangen door nieuwbouw. ''Tot die tijd hebben we geen onderhoud verricht. Je brengt een kapotte auto ook niet naar de garage vlak voordat hij naar de sloop gaat.''

Vier jaar geleden wilde Eigen Haard slopen. De deelraad in Oud-West sprong daar bovenop, om de negentiende-eeuwse geveltjes te beschermen. Resultaat, na nog eens twee jaar wachten: een deel van de straat wordt gesloopt, een ander deel gerenoveerd, maar de termijnen zijn nog onduidelijk. Eigen Haard zette antikrakers in de lege huizen, maar niet in allemaal. Dus daar namen krakers hun intrek. Het stadsdeel en de corporatie steggelden nog even over vergunningen, er kwam een alcoholverbod om de tijdelijke - en vaak dronken - bewoners in toom te houden.

En nu is het weer raak. Een antikraker: ''Op nummer 16 zit een kraker, en die man spoort gewoon niet. Zaterdag is hij in het huis van andere krakers gaan zitten, op nummer 4. Die zijn juist heel relaxed, maar hij en z'n vrienden gooiden alle ramen kapot, herrie.'' Even later stak hij twee vuurkorven, aan aldus de antikraker - en dat vindt men gevaarlijk. ''Ik was echt bang,'' aldus een bewoonster. ''We hebben hier geen brandbeveiliging, die huizen zijn oud en verkrot. Die vliegen zo in de hens.'' De bewoners willen niet met naam in de krant - bang voor problemen met 'nummer zestien'.

De politie bevestigt toe dat ze met 'grote regelmaat' moet optreden in de straat. De bewoners zeggen al zo'n anderhalf jaar te klagen, en nu gaat ook Eigen Haard optreden. Via een kort geding en een straatverbod probeer het de man de straat uit te krijgen. ''Dat kon niet eerder, omdat er geen mensen waren die tegen hem wilden getuigen,'' aldus de woordvoerder. Een bewoner: ''Ik wist niet eens dat we moesten getuigen. Maar nu ga ik vóór in de rechtszaal staan. Het moet afgelopen zijn.'' (MAAIKE SCHOON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden