'Er moet een Europees Openbaar Ministerie komen'

Om financiële criminaliteit in Europa beter te bestrijden, zou er een Openbaar Ministerie (OM) van de EU moeten komen. Dit adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) aan de regering.

Beeld ANP XTRA

In het Schengengebied zijn geen grenscontroles meer, waardoor personen, geld en goederen vrij kunnen reizen, maar de verschillende landen hebben hun rechtssystemen nog niet op elkaar aangesloten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld veel btw-fraudeurs hun gang gaan en lopen de landen van de Europese Unie jaarlijks vele miljarden euro's mis.

Een Europees Openbaar Ministerie zou de zaken moeten coördineren die in de afzonderlijke landen door de nationale OM's voor de rechter worden gebracht. Het zou dan moeten gaan om zaken tegen criminelen die de financiële belangen van de EU schaden.

Weinig onderling vertrouwen
Behalve dat de rechtssystemen van elkaar verschillen, hebben de EU-staten ook te weinig vertrouwen in elkaars systeem. Ze kunnen elkaars rechtsstaat ook niet monitoren, waardoor ze elkaar niet kunnen aanspreken op wat er goed en fout gaat in de rechtspraak, bij de politie en in de corruptiebestrijding.

Waar de EU ook veel geld door misloopt, is dat criminelen hun geld verplaatsen buiten de banken om. Daardoor zien de autoriteiten veel verdachte transacties niet. Daardoor is het aantal ongebruikelijke transacties dat wel wordt gemeld, slechts het topje van de ijsberg, aldus de AIV.

Niet bezuinigen op AIVD
Een van de maatregelen die het adviesorgaan voorstelt is het afschaffen van het 500 eurobiljet. 'Dat wordt vrijwel alleen in criminele circuits gebruikt', aldus de AIV. Verder vindt de raad de AIVD erg belangrijk. De geheime dienst zorgt er immers voor een goede inlichtingenpositie, van waaruit onder andere politie en justitie hun werk kunnen doen. De raad zou dan ook het liefst zien dat het kabinet niet op de AIVD bezuinigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden