prinsjesdag

Er komt 149 kilometer asfalt bij in 2014

Komend jaar zal 149 kilometer asfalt worden aangelegd in Nederland. Dat staat in de begroting van het ministerie van Infrastructuur, die dinsdag naar buiten is gebracht. In 2014 geeft minister Melanie Schultz 2,8 miljard euro uit om in wegen te investeren.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Schultz gaat volgend jaar onder meer tempo maken met wegprojecten als de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, de ring Utrecht en de verlengde A15. Daarnaast trekt Schultz 300 miljoen euro uit om te zorgen dat de wegen beter worden benut. Er komt daardoor meer geld voor spreiding van het verkeer, proeven met technologie voor verkeersinformatie en 'spitsmijdprojecten'.

Miljarden naar het spoor
Nog eens 2,4 miljard euro gaat naar het spoor. Dat geld moet er onder meer voor zorgen dat de doorstroming rond Utrecht verbetert. Daar is het nu een 'spaghetti van sporen', waardoor het aantal treinen dat er kan rijden beperkt is. Doel is om reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Schiphol en Nijmegen straks makkelijker en vaker door Utrecht te leiden. Verder zal een deel van het geld dat staatssecretaris Wilma Mansveld tot haar beschikking heeft opgaan aan het verbeteren van de ov-chipkaart en worden geïnvesteerd in het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Andere prioriteiten van het ministerie zijn komend jaar de bescherming tegen hoogwater en voldoende zoetwater. Daarvoor wordt 1,2 miljard euro vrijgemaakt binnen het Deltafonds. Luchtvaart, ruimte voor Schiphol, klimaat en afvalverwerking zijn andere speerpunten. Ook gaat er 0,9 miljard euro naar vaarwegen.

Het ministerie kreeg eerder al een flinke bezuiniging voor de kiezen, waardoor een aantal projecten geschrapt of vertraagd werden. Van de 6 miljard die het kabinet nu bezuinigt, valt jaarlijks 18 miljoen euro bij Infrastructuur neer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden