Plus

Er knaagt iets aan de boetedoening van Ajax

Zelfs bij het erkennen van de aansprakelijkheid voor de medische fouten bij de reanimatie van Abdelhak Nouri opereert Ajax rommelig. 'Maar de tranen van Van der Sar zijn oprecht, daar twijfel ik niet aan.'

Jop van Kempen
Ajaxdirecteur Edwin van der Sar tijdens de persconferentie over Nouri. Beeld anp
Ajaxdirecteur Edwin van der Sar tijdens de persconferentie over Nouri.Beeld anp

Geen verweerschrift, maar een persconferentie. Op de dag dat voor Ajax de deadline verliep om inhoudelijk te reageren op het verzoekschrift dat John Beer eerder deze maand namens de familie van Nouri had ingediend bij de arbitragecommissie van de KNVB, belegde de Amsterdamse voetbalclub op stel en sprong een persconferentie.

Met betraande ogen verontschuldigde algemeen directeur Edwin van der Sar zich maandagmiddag voor de gang van zaken bij de afhandeling van de zaak-Nouri.

"De behandeling is niet adequaat geweest. Met ander medisch handelen was Nouri er mogelijk beter uitgekomen. Dat is geen zekerheid, maar wel een mogelijkheid. Onze diepste excuses aan de familie dat het zo lang heeft geduurd tot duidelijk was wat er precies is gebeurd."

Van der Sar was kort voor de persconferentie op bezoek geweest bij de familie van Nouri. De directeur ontmoette de ouders aan het bed van hun zoon. "Het was een goed gesprek," aldus Van der Sar. "Ik wilde het persoonlijk aan de familie vertellen en zij zijn ook blij dat er duidelijkheid is."

Dezelfde informatie
Toch knaagt er iets aan de boetedoening. Van der Sar stelde dat er nieuwe informatie in het verweerschrift van Beer stond. Op grond daarvan had Ajax een third opinion gevraagd bij twee cardiologen van Leids Universitair Medisch Centrum.

Die oordeelden dat de reanimatie verkeerd is uitgevoerd, waarna Ajax een jaar na het incident aansprakelijkheid erkent.

"Maar sinds januari beschikken Ajax en de familie Nouri over exact dezelfde medische informatie over Abdelhak," zegt Khalid Kasem, woordvoerder van de familie Nouri en net als Beer advocaat. "Het is onjuist dat ons verweerschrift nieuwe medische informatie bevat."

In een aanvullend persbericht van maandagavond laat zegt Ajax dat het gaat om een close-upfoto van Nouri en informatie van een hartslagmeter die hij tijdens het incident droeg. Bekende gegevens, zegt Kasem: "Die foto heeft in diverse media gestaan en onze lezing over de hartslagmeter was ook niet nieuw."

Kasem vraagt zich af wie de second opinion van Ajax uitvoerde. "Wij hebben nooit een verklaring gezien van medisch specialisten die in een second opinion stelden dat de reanimatie goed was gelopen, zoals Ajax wel naar buiten heeft gebracht. We hebben ook geen namen van die specialisten gekregen. De third opinion van Ajax is naar onze mening de second opinion."

Kasem twijfelt niet aan de oprechtheid van de tranen van Van der Sar, maar hij vindt het 'vreemd' dat Ajax uitgerekend op de dag dat de deadline verliep om inhoudelijk te reageren op het verzoekschrift met een schuldbekentenis komt.

Ook noemt Kasem het 'jammer' dat Ajax als reden voor de aansprakelijkheidserkenning aanvoert dat er nieuwe medische informatie is.

Kasem: "Het vergt veel durf om te erkennen dat je fouten hebt gemaakt. Dat Ajax dat doet, daar zijn we uiteraard blij mee. Maar het was sierlijker geweest als Ajax vanaf het begin ruiterlijk had erkend dat er fouten zijn gemaakt. Het was ook chiquer geweest als Ajax niet had geschermd met niet-bestaande nieuwe informatie."

Thuis verzorgen
De manier waarop de clubleiding van Ajax met het tragische incident en het inadequate medisch handelen is omgesprongen, is ronduit zwak. "Wij zullen dit zeker evalueren," zei operationeel directeur Rutger Arisz gisteren.

Door de erkenning van de aansprakelijkheid komt de arbitragezaak bij de KNVB te vervallen, aldus Kasem. Ajax is verantwoordelijk voor de verzorging van Nouri. De familie wil hem thuis verzorgen, waarvoor investeringen nodig zijn.

Er zal ook worden gekeken naar een schadevergoeding voor misgelopen inkomsten uit Nouri's geknakte carrière. De kosten kunnen in de miljoenen lopen.

Technisch directeur Marc Overmars heeft de selectie ingelicht over de schuldbekentenis. De spelers verblijven op dit moment in Duitsland voor een trainingskamp. Het seizoen begint voor de Amsterdamse club op 25 juli, met een wedstrijd tegen Sturm Graz.

Wat de schuldbekentenis van Ajax betekent voor de positie van clubarts Don de Winter, die verantwoordelijk was voor de reanimatie van Nouri tijdens de oefenwedstrijd in Oostenrijk, is nog onbekend. "Het is te vroeg daarover te oordelen," aldus Arisz.

De situatie van Nouri is ongewijzigd. Hij heeft een verlaagde staat van bewustzijn en verblijft in een zorginstelling.

Onjuiste behandeling

Bevindingen cardiologen Douwe Atsma en Martin Schalij over de reanimatie van Nouri:

- Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Nouri.

- De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen.

- De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie niet verbeterde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden