PlusAchtergrond

Er kan in Italië geen goed woord meer vanaf over Nederland

Nederland staat er slecht op in Italië, waar het onbegrijpelijk wordt gevonden dat de ‘benepen’ en ‘egoïstische’ Nederlanders dwarsliggen in de discussie om Europees geld. In Spanje is het niet veel beter. 

In Italië wordt de lockdown vermoedelijk verlengd tot 4 mei.Beeld Getty Images

Er kan in Italië geen goed woord meer vanaf over Nederland sinds onder meer premier Mark Rutte afgelopen donderdag in de videotop met de Europese regeringsleiders de inzet van het Europese noodfonds heeft geblokkeerd. Italië – en dit geldt ook voor andere hard door corona getroffen Zuid-Europese landen – voelt zich in de kou gezet door de rijkere noordelijke landen, met Nederland als aanvoerder.

Onder Italiaanse politici vertaalt dat zich vooralsnog in ongeloof en een dringend verzoek aan het adres van Rutte om zijn standpunt te herzien. In rechtse kringen en op sociale ­media is intussen sprake van een behoorlijk ­anti-­Nederlands sentiment. Zo wordt Nederland ­online uitgemaakt voor een land vol ‘meedogenloze geldwolven’ en ‘egoïsten die zich moeten schamen’.

Dinsdagochtend prijkt in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung een paginagrote advertentie waarin twaalf prominente Italiaanse politici de Duitsers vragen niet zo ‘benepen’ te zijn als Nederland. Zij worden opgeroepen om afstand te nemen van hun buren, die niet ‘ethisch en solidair’ bezig zijn.

‘Jullie plaats is aan de kant van de Europese ­instellingen, met de waarden van vrijheid en ­solidariteit. Niet als volger van benepen nationaal egoïsme,’ staat in de brief.

Onder anderen de gouverneur van het zwaar getroffen Lombardije en de burgemeesters van de steden Bergamo, Venetië, Genua en Milaan hebben ondertekend.

Chopinbiografie

Nederland is niet het enige land dat tegen de uitgifte van Europese obligaties en het onvoorwaardelijk openstellen van Europees noodfonds ESM is. Ook Duitsland, Oostenrijk en Finland willen eerst meer voorwaarden, voordat dit zwaarste financiële instrument wordt ingezet. Een beslissing over het aanwenden van het noodfonds is vooruitgeschoven naar de volgende top, over twee weken.

Het is de ogenschijnlijke hooghartigheid waarmee de regering-Rutte de hand op de Europese knip houdt die Nederland de rol van boeman heeft opgeleverd. Dat Rutte naar een eerdere EU-top in februari een Chopinbiografie meenam – ‘Ik moet toch iets te doen hebben’ – viel toen al niet goed in Italië en Spanje. Het voorval is inmiddels meermaals aangehaald om de arrogantie van Nederland te tonen.

De opmerking van minister van Financiën Wopke Hoekstra – hij zei dat eerst moet worden bekeken waarom de zuidelijke landen geen ­financiële buffers hebben voor gesproken kan worden over noodhulp – heeft eveneens kwaad bloed gezet. Ook helpt niet dat Nederland wel Europese solidariteit verwacht als het gaat om compensatiemaatregelen voor vissers en bloementelers. Hypocriet, menen sommigen.

Onaantastbaar wanen

De kritiek in Zuid-Europese media beperkt zich niet alleen tot de Europese financiële top. Dat de coronamaatregelen in Nederland nog altijd beperkter zijn dan elders, vindt men eveneens vreemd. Zo blijft in Italië de lockdown vermoedelijk tot 4 mei van kracht.

De Spaanse onlinekrant El Confidencial portretteerde Nederland dit weekend als ronduit naïef: als een land dat zich onaantastbaar waant en dat, ondanks alle verhalen uit het buitenland, vooral de economie wil ontzien.

‘Een grote fout,’ citeerde de krant de burgemeester van het Italiaanse Bergamo.

Splijtzwam

Ook in de Nederlandse coalitie blijkt de Europese financiële steun voor landen die hard geraakt worden door de coronacrisis een splijtzwam. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Rob Jetten van D66 lijken zich namelijk te keren tegen de harde lijn van het kabinet. “Er moet nu een nieuw marshallplan komen voor Zuid-Europa, dat nu zo geteisterd is,” aldus Segers maandag in het televisieprogramma Op1. 

Daarmee wordt de inzet van het Europese noodfonds bedoeld, waarvoor vooral Zuid-Europese landen pleiten. “Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen.” Jetten riep eind vorige week op Twitter al op tot samenwerking. ‘Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de #coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden