Punt voor punt

Er is nog een lange weg te gaan voor zelfbouwende huurders

Amsterdam stelt grond beschikbaar aan wooncoöperaties van huurders. Die kunnen hun eigen huis ontwerpen en beheren op het Archimedesplantsoen, Centrumeiland of het Havenstraatterrein. Toch hebben ze nog een lange weg te gaan.

Volgens ambtenaren zouden banken bereid zijn tachtig procent van de waarde van een pand te financieren. Beeld Floris Lok
Volgens ambtenaren zouden banken bereid zijn tachtig procent van de waarde van een pand te financieren.Beeld Floris Lok

1. Komt de oude woningbouwvereniging echt terug?

Je zou het zeggen. De eerste woningbouwverenigingen begonnen ook als zelfbouwers met dubbeltjes en kwartjes van huurders. Dat deden bijvoorbeeld de werknemers van Werkspoor in het door hen opgerichte Eigen Haard. Dat was sappelen, totdat er leningen met garanties van het rijk kwamen.

2. Hoe ver gaan de plannen voor wooncoöperaties van huurders?

De gemeente heeft drie plekken aangewezen. Die grond kan bij wijze van proef in erfpacht worden afgenomen. Daarna moeten coöperaties, waarin huurders zelf het bestuur vormen, alles zelf regelen. Deelnemers aan deze pilots zijn zelf verantwoordelijk voor de bouw, de financiering en de hoogte van de huren. Het gaat niet alleen om nieuwbouw, maar ook om de transformatie van kantoren.

3. Kunnen die verenigde huurders morgen aan de slag?

Wat ze nodig hebben is een locatie, een 'sociale' grondprijs en liefst een lening waar de overheid garant voor staat. De plekken zijn er nu. Verder meldt de gemeente dat er 1,7 miljoen is gereserveerd voor ondersteuning. Per pilot betaalt Amsterdam een ton voor juridisch en financieel advies.

4. Hoe betaalbaar is de grond voor deze huurdersprojecten?

Over de grond zegt de stad nog niets, behalve dat die in erfpacht zal worden uitgegeven. De pachtsom is 'residueel' bepaald, wat betekent dat het verondersteld rendement van de grondexploitatie leidend is. Doordat de stad ervan uitgaat dat de woningen in het sociale of middensegment vallen, zal het verwachte rendement laag zijn en kan ook de grondprijs bescheiden blijven.

5. Appeltje-eitje, dan moet alleen nog de lening voor de bouw geregeld.

Ho ho: huurders hebben helemaal geen geld terwijl Amsterdam zegt dat ze zelf hun financieringsconstructie moeten uitwerken. De stad kan geen echte financiële steun bieden, want dat wordt binnen Europa gezien als ongeoorloofde staatssteun. De mogelijkheden voor overheidsgaranties zijn beperkt en onduidelijk. Volgens ambtenaren zouden banken bereid zijn tachtig procent van de waarde van een pand te financieren. Voor de overige twintig procent moet een andere oplossing komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden