Plus

Er is meer in het leven dan werk: nog meer werk

Sommigen doen het omdat het moet, anderen omdat het kan: een dubbele baan. Voor het extra zakcentje, maar soms ook uit interesse en voor de afwisseling. Deze drie Amsterdammers hebben twee banen. 'Ik kan snel schakelen.'

Lizelotte van Dijk Beeld Ivo van der Bent

Er is meer dan werk in het leven. Nog meer werk bijvoorbeeld. Vorig jaar maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat zo'n 600.000 Nederlanders niet één, maar twee banen hebben. Het hoe en waarom verschilt nogal. De grootste groep stapelt banen om economische redenen. De aanpoters, gewoon omdat het moet.

Er zijn ook andere categorieën. Een grote - vooral jonge - groep combineert een baan voor de poet met een bijverdienste die vooral ter vermaak dient. Het nuttige en het aangename dus.

De grootste groep bijbeuners werkt in de culturele branche - veelal jong en hoogopgeleid. Daar waar een oudere generatie zich nog meer leek te identificeren met hun vak, wordt men nu steeds flexibeler in de eigen arbeidsidentiteit. Een bankier kan ook imker zijn, en wie zegt dat je als cateraar niet tegelijk ergens de administratie kan doen? Veel gezien: een webshop, gerund in de avonduren.

Afwisseling
Klinkt inspirerend, zo'n leven erbij, inclusief extra zakcentje. Maar de praktijk is vaak weerbarstig. De meeste webshops zijn binnen een jaar alweer uit de lucht. En als we van één baan al zo massaal overspannen raken, hoe snel branden we dan wel niet op als we er eentje bij hebben?

Een flexibele geest helpt een hoop. En als je geest flexibel genoeg is om te schakelen tussen twee werkwerelden, schuilt er beloning in de combinatie. Die van afwisseling, inspiratie, kruisbestuiving en - oké, daar is ie weer - dat extra zakcentje.

En of je nou één of twee banen hebt, als het maar leuk genoeg is, voelt niks meer als werk. Of zoals de Chinese wijsgeer Confusius eeuwen geleden al zei: "Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken."

'Andere interesses geef ik ook een kans'

Lizelotte van Dijk (37), actrice en doet pr bij restaurant Michel Inn.

"Toen ik na de toneelschool in Antwerpen terechtkwam in Amsterdam, kreeg ik als actrice al snel werk. Rolletjes werden rollen, series werden films. Ineens was ik bekend. Dat overviel me en ik wist niet goed hoe ik daarmee moest omgaan. Totdat een vriend zei: 'Misschien moet je een dag per week iets heel anders doen. Even uit die bubbel.'"

"Nu vond ik koken altijd erg leuk, en ik besloot een dag per week in een restaurant de mis-en-place te doen. De groenten snijden, lekker down to earth. Dat werkte goed. Een keer per week buffelen in de keuken en mijn hoofd was weer leeg genoeg voor mijn andere leven als actrice."

Burn-out
"Maar mijn werk in de horeca nam zulke grote vormen aan dat het elkaar ging bijten. Toen ik een enorme kookklus én een hoofdrol had aangenomen, kwam de man met de hamer: burn-out."

"Ik heb het een paar jaar rustig aan moeten doen, me alleen maar op mijn dochter gericht. Nu ben ik weer aan de slag. Met weer twee banen. Onlangs heb ik een hoofdrol gespeeld in een film en ik doe de pr voor het restaurant Michel Inn."

"Binnenkort openen we een tweede locatie op het KNSM-eiland. Acteren is mijn vak en blijft mijn grootste passie, maar andere interesses en talenten moeten ook een kans krijgen. Ik heb geleerd dat twee volledige banen te veel is. Ik geloof dat ik nu weet hoe het wél werkt. Allebei de banen doen, maar allebei niet te veel. Het toverwoord: balans."

Lizelotte van Dijk Beeld Ivo van der Bent
Joep Knevel Beeld Ivo van der Bent

'Ik ben eigen baas en bepaal wat voorrang krijgt'

Joep Knevel (30), regisseur/eigenaar filmbedrijf Freshmen Media en drankmaker Stad&Vat.

"Organisch, zo zou ik de combinatie noemen. De meeste tijd steek ik in mijn film­bedrijf: Freshmen Media. Kantoor op de gracht, een aantal mensen in dienst en grote klanten: dat is best serieus. Zeker een dag per week ben ik bezig met Stad&Vat, waar ik met een vriend whiskycocktails laat rijpen op vaten in Amsterdam. Dat betekent veel proeven, experimenteren en proberen. We liggen bij steeds meer winkels en bij een paar cafés."

"Toen ik drie jaar geleden begon met Stad&Vat, moest ik dat wel even uitleggen aan mijn compagnon bij Freshmen Media. Het betekent toch dat je de aandacht gaat verdelen. Ik geloof niet dat het elkaar ooit heeft gebeten. Sterker, hier en daar versterkt het elkaar zelfs."

Snel schakelen
"Het maakt mijn wereld groter. Letterlijk; mijn netwerk bestaat nu uit mensen uit het bedrijfsleven en uit de horeca. Een enkele keer komen de werelden samen. Wij vullen onze vaten bij bierbrouwerij De Prael en onlangs maakten we met Freshmen de commercial voor hun nieuwe biertje. Bij het opstarten van Stad&Vat was het handig dat ik iets wist over marketing en ontwerpen."

"Het loopt vaak door elkaar, maar ik ben eigen baas en bepaal wanneer iets voorrang krijgt. Ik kan snel schakelen. Soms sta ik met een vat op mijn schouder te bellen over een filmklus. Geen probleem."

"De dubbele baan is niet ontstaan uit economische noodzaak of onvrede over mijn andere baan. Ik heb meerdere interesses. Zo vanzelf als het kwam, zo vanzelf gaat het nog steeds."

Joep Knevel Beeld Ivo van der Bent
Lotte de Jong-Vismans Beeld Ivo van der Bent

'Het zit in mijn aard, ik moet bezig zijn'

Lotte de Jong-Vismans (32), projectmanager in de zorg en eigenaar Lot's Babybox. Op de foto boven met dochter Fay (3).

"Ik heb twee kinderen, een groot sociaal leven, een man met een drukke baan en zelf twéé banen. Je kunt het druk noemen ja. Drie dagen per week werk ik bij Zorg 1 als productspecialist - een heel leuke start-up."

"En dan heb ik mijn bedrijf Lot's Babybox, waarvoor ik dozen samenstel met alles wat je als ouders nodig hebt als je net een baby hebt. Leuke merken, goede spullen. Dat ontstond zomaar. Ik deed zoiets voor een zwangere vriendin. Dat beviel zo goed dat al haar vriendinnen ook zo'n doos wilden. Nu is het een eigen bedrijf."

'Druk is een keuze'
"Het een kwestie van aandacht verdelen. Drie dagen per week heb ik mijn vaste baan, twee dagen per week ben ik thuis met twee kinderen, dus de Babybox gebeurt nu nog vooral 's avonds en 's nachts. Dat schiet niet echt op; ik weet dat het nog veel harder kan groeien. Deze zomer stop ik tijdelijk met mijn vaste werk en ga ik vol voor Lot's Babybox."

"Maar druk? 'Druk zijn is een keuze,' las ik laatst in een boek. Het zit wel in mijn aard, ik moet bezig zijn. Voor mij is de kunst om het niet door elkaar te laten lopen. Op mijn werk check ik niet de mail van Lot's Babybox en als ik met mijn kinderen ben, neem ik mijn telefoon niet op."

"Dat geeft al veel rust en zorgt ervoor dat iedereen tevreden blijft, want als ik er ben, ben ik er honderd procent. Ook in mijn hoofd. Als het toch ooit te druk wordt, stop ik ergens mee. Dat is niet erg, zolang het maar niet de kinderen zijn."

Lotte de Jong-Vismans Beeld Ivo van der Bent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden