Column

Er is gesloopt bij het leven en Van der Laan begint over huldigen in de binnenstad

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

Boven mij klinkt gestommel. Bonk. Bonk. Soms ritmisch, met korte tussenpozen, dan weer ongecoördineerd. Dit klinkt allemaal een beetje alsof ik klaag over dunne plafonnetjes en het nieuwe vriendje van de buurvrouw. Maar zij woont niet boven, maar naast me. En mijn huis is goed geïsoleerd. Nee, ik heb het over mijn logé. Daarom ben ik ook even beneden gaan zitten. Zodat de logé z'n gang kan gaan. Er gebeuren boven mijn hoofd namelijk dingen waar ik liever niets mee te maken wil hebben.

Mijn logé is een robotstofzuiger. Een vriend van me heeft ooit zo'n ding gekocht en nu hij drie weken op vakantie is, wilde ik het wel eens proberen. Nou is de robotstofzuiger betrekkelijk blind en daarom botst hij zich al poetsend een weg door de huiskamer.

Met zo'n robotstofzuiger toont de menselijke natuur zich zowel op haar krachtigst als op haar zwakst. Iedereen die honderden euro's voor zo'n apparaat heeft uitgegeven, kan namelijk moeilijk toegeven dat het maar matig werkt. Zelfs als de stofzuiger alleen maar te logeren is. Blijven er vlokken stof achter? Heeft ie zich voor de zoveelste keer vastgereden op stoelpoot of stroomkabel? Niets mee te maken. De aanschaf is Een Succes.

Cognitieve dissonantie noemen ze dat in de psychologie: wanneer de feiten niet stroken met wat je gelooft of wat je hoopt. Hele volksstammen worstelen hiermee. Net als onze eigen burgemeester eigenlijk.

Er kan een trein of een metro gesloopt worden. Een stadion bestormd worden. Mensen bedreigd worden. Vuurwerk. Openbare dronkenschap. 92 arrestaties. Toch hebben supporters zich in de ogen van Van der Laan goed genoeg gedragen. Want alleen dan zou er een huldiging zijn. Alleen dan zouden ze een spandoek krijgen op de Shelltoren ter waarde van 20.000 euro. Er is gesloopt bij het leven en Van der Laan begint over weer huldigen in de binnenstad.

De feiten aan de ene kant, wat ons stadsbestuur hoopt en gelooft aan de andere. En in de ruimte daartussen weer dat gebonk. Bonk, bonk. Dit keer niet van de robotstofzuiger; die is inmiddels in z'n eigen rotzooi gestikt. Dit keer ben ik het. Met m'n hoofd op tafel. Van ongeloof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden