'Er is geen geld verdwenen bij ProRail'

'Er is geen geld verdwenen bij ProRail', zegt Marion Gout-Van Sinderen, de hoogste baas van spoorbedrijf ProRail, vandaag. 'Het gaat niet om verdwenen geld, het gaat om geld dat nog niet is uitgegeven', zo reageerde zij voor het eerst op de 'beschuldiging' van de Algemene Rekenkamer dat ProRail niet al het budget over de jaren 2005-2010 goed zou hebben besteed.

ANP/Redactie
Marion Gout-Van Sinderen van ProRail. © ANP Beeld
Marion Gout-Van Sinderen van ProRail. © ANP

'Het gaat om een deel onderbesteding, wat niets anders is dan uitgaven doorschuiven in de tijd', aldus Gout-Van Sinderen. Werk wordt wel eens doorgeschoven, bijvoorbeeld omdat er weerstand in de omgeving is tegen de bouw van een tunnel.

Overigens hebben die 'onderbestedingen' volgens haar niets te maken met onderhoud aan het spoor. 'Van het beschikbare onderhoudsbudget is 98 procent besteed.' Verder wilde de topvrouw er weinig over zeggen. 'De Tweede Kamer gaat ons daarover horen.'

Teflonlaag
Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van ProRail maakte Gout-Van Sinderen ook bekend dat de spoorbeheerder en de Nederlandse Spoorwegen een nieuw experiment inzetten in de strijd tegen het winterweer. Door een soort Teflonlaag aan te brengen onder de treinen, moet worden voorkomen dat sneeuw onder de trein samenklontert tot ijsbrokken.

'Het is een duur experiment', zegt de president-directeur. Het spul zal dan ook niet op alle treinen worden aangebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden