Column

Er is geen gastvolk dat niet neerkijkt op de Nederlander

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Er is geen gastvolk dat niet neerkijkt op Nederland en de Nederlander. Ik heb al eens verteld dat mijn Indische tantes Nederlanders eigenlijk maar 'vies' vonden, die gingen te weinig in bad. Verder konden de Nederlanders niet koken. En er was ook te weinig respect voor ouderen. En Nederland was te koud.

Engelse vrienden van mij - how very polite ze ook zijn - kijken ook echt neer op ons Nederlanders. Ze lijken alles van ons even koddig te vinden. Onze Mark Rutte, onze televisie, onze inrichting van de stad, 'so very funny'.

Ofschoon ze erg aardig zijn, heb ik altijd zin ze te slaan als we weer iets hebben gevonden wat zij hilarisch vinden en ik heel gewoon. Ze begrijpen niet dat ik hun uitspraken vernederend vind.

Hoe verder een bevolkingsgroep van Nederland vandaan komt, hoe vreemder men ons vindt. Logisch. Omgekeerd geldt hetzelfde. Zet mij bij een stel Inuit neer en wellicht vinden die mij dan hoogst onbeschoft omdat ik niet naar bed wil met de oudste dochter des huizes, wat ik dan weer raar van hen vind.

's Lands wijs, 's lands eer. Reken er dus maar op dat asielzoekers en vluchtelingen altijd op ons zullen neerkijken en wij op hen.

Het enige is dat je dat niet aan elkaar moet laten blijken. Beleefdheid, als gereguleerde zelfbeheersing, is dan een uitstekende methode om onze hypocrisie ten opzichte van de ander kundig vorm te geven. In de openbare ruimte dient iedereen verder gelijkwaardig te zijn en heerst er de wet der wederkerigheid; wat jij mag, mag ik ook en omgekeerd.

De grote vraag is nu: zullen die asielzoekers ooit Nederlander worden?
Vergeet het maar. Alleen Mark Rutte voelt zich Nederlander. Ikzelf ben Amsterdammer. Dat komt door de straten, de grachten, de vriendjes en vriendinnetjes, de scholen, de studie, de voetbalclub en mijn werk. Ben ik achttien kilometer verder, in Volendam, dan denk ik meteen: rare mensen wonen hier...

Wie hier woont en werkt, moet hier belasting betalen en daarvoor in ruil mag hij meedoen met onze democratie. Hij mag verder alles binnenskamers zijn en doen.

Wie hier verblijft, mag echter nooit de democratie onmogelijk maken. Hij moet dan meteen worden uitgezet. Als de meerderheid van al die Nederlanders - asielzoekers en anderen - wil dat de minister-president verdwijnt, dient dat te gebeuren.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden