Er is een eindelijk een akkoord. Maar wat nu?

De schuldencrisis in Griekenland zorgt al ruim twee jaar voor grote politieke en economische onrust en het einde is nog niet in zicht. Hier volgt een chronologisch overzicht:

AP/ANP/Redactie
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos (L) en de Griekse minister-president Lucas Papademos (R) tijdens een gezamenlijke persconferentie na de vergadering met de Eurogroep. Beeld reuters
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos (L) en de Griekse minister-president Lucas Papademos (R) tijdens een gezamenlijke persconferentie na de vergadering met de Eurogroep.Beeld reuters

Oktober 2009
De nieuwe Griekse regering geeft aan dat het overheidstekort en de staatsschuld van het land veel hoger zijn dan door vorige regeringen werd beweerd.

December 2009
Kredietbeoordelaars waarderen de Griekse staatsschuld af. Speculaties over een mogelijk bankroet van het land nemen toe. De Griekse regering bezweert de problemen zelf op te kunnen lossen.

Voorjaar 2010
De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen Griekenland een noodkrediet toe van 110 miljard euro omdat de euro in gevaar dreigt te komen. Nederland draagt circa 5 miljard euro bij. In ruil voor de noodsteun kondigt Athene forse bezuinigen aan.

Korte tijd later komen de EU-landen en het IMF met een tijdelijk noodfonds van 750 miljard euro om andere zwakke lidstaten bij te staan.

Juli 2011
Nadat in de voorgaande maanden Portugal en Ierland een beroep moesten op het noodfonds, neemt de angst voor uitzaaiing van de crisis naar grote landen als Italië en Spanje sterk toe. De leiders van de eurozone houden een speciale top over de Griekse crisis en stemmen in met een tweede hulppakket van 109 miljard euro.

Oktober 2011
Bij een nieuwe 'cruciale' EU-top blijkt de nood in Griekenland opnieuw hoger dan gedacht. De eurolanden willen daarom een hogere bijdrage vragen aan private investeerders dan in juli is afgesproken.

Januari/februari 2012
Europa voert de druk op Griekenland steeds verder op. Om nog in aanmerking te komen voor noodsteun moet de Griekse economie drastisch worden hervormd en moet de schuldenlast van het land door afschrijvingen weer naar een houdbaar niveau.

Speculaties over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone blijken daarbij ook binnen de hoogste Europese kringen geen taboe meer.

Op de top van 20 februari wordt besloten Griekenland voor 130 miljard euro aan nieuwe noodleningen te verstrekken. Private investeerders moeten daarbij een groter verlies accepteren dan eerder werd afgesproken en ook centrale banken moeten een bijdrage leveren. Griekenland moet alle gemaakte afspraken op korte termijn omzetten in wetten en komt onder bijna permanent toezicht van de geldschieters.

Maar wat volgt?
Hieronder volgen een aantal belangrijke data op het Griekse pad richting herstel:

In de eerste plaats moet Griekenland, voordat ook maar een cent wordt vrijgegeven, zo'n dertig hervormingen en bezuinigingen ter waarde van drie miljard euro doorvoeren. Het gaat hier om beloftes die eerder al zijn gedaan, maar nog altijd niet zijn uitgevoerd.

21 februari
Nu er groen licht is voor de lening kan Griekenland een begin maken met het omwisselen van obligaties die in handen zijn van private investeerders om de totale schuldenlast bij private schuldeisers te halveren. Daarnaast zal Griekenland ook wetgeving doorvoeren met maatregelen om het begrotingstekort voor 2012 weg te werken.

22 februari
Het Griekse parlement stemt waarschijnlijk over de maatregelen om het begrotingstekort weg te werken.

24-26 februari
De ministers van financiën van de twintig grootste economieën ter wereld komen bijeen in Mexico om te bespreken hoe het Internationaal Monetair Fonds meer bestedingsruimte moet krijgen om de Europese schuldencrisis te bestrijden.

Week van 27 februari
De Tweede Kamer in Den Haag debatteert over de noodhulp aan de Grieken. Ook de parlementen van Duitsland en Finland moeten nog instemmen met de nieuwe lening. Verwacht wordt dat ook de Bondsdag in deze week over de noodhulp stemt; in Finland is nog geen datum bekend.

1-2 maart
Europese leiders komen in Brussel bijeen om te bespreken hoe de Europese noodfondsen - het tijdelijke EFSF en het permanente ESM - kunnen worden gestroomlijnd om de schuldencrisis efficiënter te bestrijden. Door de twee fondsen samen te voegen wordt de bestedingsruimte verruimd.

Het meeste geld dat nu beschikbaar is, is namelijk al toegezegd aan Griekenland, Ierland en Portugal.

20 maart
De looptijd van obligaties met een totale waarde van 14,5 miljard euro verstrijkt. Als het akkoord over het terugdringen van de private Griekse schuld is voltooid, betekent dat dat deze obligaties worden omgewisseld en Griekenland op deze datum niet hoeft te betalen.

April
Een datum is nog niet bekend, maar in deze maand staan algemene verkiezingen in Griekenland gepland. Leiders van de eurozone vrezen dat een nieuwe Griekse regering zich niet houdt aan de afspraken die resulteerden in het akkoord over de noodlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden