9 weekendtips

Er is dit weekend méér dan ADE

Het weekend van veel Amsterdammers staat in het teken van Amsterdam Dance Event, maar er is nog veel meer te doen! 9 tips om je kater te laten bezinken, óf juist te verergeren.

Pim Westenberg
Bij ADE Hangover kan je je kater zacht laten landen in een hottub. Beeld Michiel Ton
Bij ADE Hangover kan je je kater zacht laten landen in een hottub.Beeld Michiel Ton

Fusie van robot en mens
De toekomst is hier: in een Duits winkelcentrum werd onlangs robot Dirk gearresteerd: zó levensecht kunnen robots tegenwoordig zijn. Tijdens futuristisch themafilmprogramma The Man Machine in Eye gaat men diep in op deze materie in. Donderdag is de openingsavond, en is Dirk ook aanwezig.
De fusie van mens en machine wordt onderzocht door verschillende sprekers, zoals Maarten Lamers en Peter van der Putten (Leiden Institute for Advanced Computer Science). Zij presenteren hoe de mensheid op drie wijzen zal sterven door de robots. De avond wordt afgesloten met de film Ghost in the Shell uit 1995.
Donderdag 18 oktober (19.15-22.15) €15
Eye

Kinderen om de filmjungle
Filmfestival Cinekid begint dit weekend in de Westergasfabriek. Kinderen kunnen leren acteren met honden, decorbouwen, aan de slag met virtual reality en er worden honderden nieuwe films, tv-series en documentaires vertoond. Het thema is Mediajungle, want de hoeveelheid media waar we dagelijks mee te maken is volgens de organisatie een overweldigend oerwoud. Datzelfde geldt voor het programma bij Cinekid.
Zaterdag 20 tot en met vrijdag 26 oktober
Westergasfabriek

Bij het Cinekid Festival kunnen kinderen experimenteren met VR. Beeld Pieter Kers
Bij het Cinekid Festival kunnen kinderen experimenteren met VR.Beeld Pieter Kers

Stadswandeling met Stedelijk
Het Stedelijk Museum treedt zaterdagochtend buiten de muren van het museum met de stadswandeling 'Kunst op de barricades'. De wandeling door de stad gaat terug naar de jaren 60, toen Amsterdam de plaats was voor maatschappelijke acties, zoals de krakersbeweging en Dolle Mina. Kunsthistoricus Lisa Grijzenhout vertelt bij deze historische plekken. Het beginpunt van de rondleiding is Het Lieverdje op het Spui, waar Provo in de jaren '60 actief was.
Zaterdag 20 oktober (11.00-13.00) €25 incl. museumentree
Spui

Rondje langs ateliers
Eens per jaar openen 75 ateliers in Zuid-Oost hun atelier voor het publiek. in broedplaatsen Heesterveld Creative Community, Echtenstein, Florijn en Kruitberg ontmoet je de nieuwe generatie kunstenaars, fotografen, modeontwerpers, filmmakers en designers.
Je kunt onder andere langs bij de Damsko United Brass Band (blaasorkest) en de ateliers van graffitikunstenaar Mick La Rock.
Zaterdag 20 oktober (12.00-18.00) gratis

Heesterveld is een van de culturele broedplaatsen. Beeld Bo van de Wall Perné
Heesterveld is een van de culturele broedplaatsen.Beeld Bo van de Wall Perné

Vintage walhalla
De Zipper is al decennia een begrip voor vintageliefhebbers. Maar in de winkels hangt slechts een piepklein deel van de gigantische verzameling tweedehands kleding.
Dit weekend opent Zipper de loods op het NSDM terrein, waar enorme voorraden liggen. Alleen al het gedeelte met uitverkoop (prijzen vanaf €5) is honderd vierkante meter groot. Op zondag is er een kledingruil.
Zaterdag 20 t/m maandag 22 oktober, gratis

Bij het Zipper Warehouse Event opent Zipper de loods voor nog meer koopjes. Beeld Bibian Bingen
Bij het Zipper Warehouse Event opent Zipper de loods voor nog meer koopjes.Beeld Bibian Bingen

Marathon van Amsterdam
Let op: zondag is de marathon van Amsterdam, waardoor veel wegen zijn afgesloten. Pluk er de vruchten van en ga kijken. De start (9.30 uur) en finish (uiterlijk 17.00 uur) van de marathon is in het Olympisch Stadion. De route komt langs het Rijksmuseum, Vondelpark, de Zuidas en Amstel. Langs de weg kun je de renners aanmoedigen. Lawrence Cherono uit Kenia is ook van de partij. Zijn persoonlijke record is 2:05:09, dus je ziet hem met zo'n 21 kilometer per uur voorbij razen. Check hier de route.
Zondag 21 oktober (09.30-17.00) gratis

De Marathon van Amsterdam begint en eindigt in het Olympisch Stadion. Beeld Coen van Tartwijk
De Marathon van Amsterdam begint en eindigt in het Olympisch Stadion.Beeld Coen van Tartwijk

Boeken in de Hallen
Al dat feesten rondom ADE een beetje beu? In de Hallen kun je weer even tot rust komen. Zo'n 25 kramen verkopen daar tweedehands boeken. Elke kraam is gespecialiseerd. Bij stand zeven vind je bijvoorbeeld uitsluitend bladmuziek en bij stand vijf zeldzame en oude boeken (zoals een 'seksboekje' uit de 17de eeuw).
Zondag 21 oktober (10.00-18.00) gratis
De Hallen

Bij Boeken in de Hallen worden er ook hele speciale boeken verkocht. Beeld Heske Kannegieter
Bij Boeken in de Hallen worden er ook hele speciale boeken verkocht.Beeld Heske Kannegieter

Klassieke muziek x ADE
Feestjes komen tijdens ADE in alle soorten en maten voorbij, zelfs met klassieke muziek. Op feestje Nieuw Klassiek x ADE in Paradiso Noord wordt neo-klassieke muziek verbonden met elektronica. Nederlandse dj Dirrix maakt zijn set vanachter verschillende piano's en synthesizers. En de neo-klassieke pianocompositie 'In' van muzikante Annelie werd al meer dan 2,5 miljoen keer op Spotify beluisterd.
Zondag 21 oktober (19.00-21.45) €18,16
Paradiso Noord

Jeroen Dirrix gebruikt bij zijn set verschillende piano's en synthesizers. Beeld Florine van Rees
Jeroen Dirrix gebruikt bij zijn set verschillende piano's en synthesizers.Beeld Florine van Rees

ADE afsluiten in de hottub
Je kunt er niet omheen: dit weekend staat bomvol met feestjes. Na een heel weekend dansen is het wel zo lekker om op zondag de kater zacht te laten landen in de hottub of sauna. Of wil je er nog een laatste keer tegenaan?
Door de ADE Hangover hoef je niet te kiezen. Live-acts als Han &Aan Discoband en Mungo Bungo zorgen voor de muziek, terwijl er ook is gedacht aan de randvoorwaarden van een complete ADE-afsluiter: sauna, hottubs en een arcadehal.
Zondag 21 oktober (12.00-23.00) gratis
NSDM

Bij ADE Hangover staat een arcadehal. Beeld Dennis Verduin
Bij ADE Hangover staat een arcadehal.Beeld Dennis Verduin

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden