Plus

Er gloort hoop bij molen De Otter in West

De zieltogende molen De Otter was woensdag de bestemming van een vredesmars, met Jozef, Maria en ezel Gijs.

De engel daalde neer, maar vrede tussen eigenaar en stadsdeel bleef nog uit. Beeld Elmer van der Marel
De engel daalde neer, maar vrede tussen eigenaar en stadsdeel bleef nog uit.Beeld Elmer van der Marel

Het heeft alle ingrediënten van een kerstverhaal: een man en een vrouw verkleed als Jozef en Maria, een echte ezel die Gijs heet en een kleine twintig buurtbewoners die met lampionnen naar De Otter wandelen, de zieltogende houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart in West.

O ja, en er is ook nog een diaconaal opbouwwerker van de partij. Zij heet Zwanine Siedenburg en is het brein achter deze vredesmars naar de oude paltrokmolen.

Ze is licht nerveus, want ze heeft een afspraak met een engel die straks op de plaats van bestemming abseilend zal neerdalen, en deze engel is wars van mobiele telefonie.

Het draait allemaal om De Otter, de oude molen waar Siedenburg al fietsend door de buurt steeds meer gevoel voor heeft gekregen.

"Zo'n zielig molentje midden in de stad," verwoordt ze dat gevoel. Vreselijk vindt ze het, hoe een eeuwenoude molen van hetzelfde geboortejaar als de Westerkerk staat te verkommeren.

Vijftien jaar verbetenheid
De Otter is al jaren inzet van een verbeten strijd tussen de eigenaar, een stichting die wordt aangevoerd door de Bloemendaalse miljonair Arthur de Jong Luneau en het bestuur van het stadsdeel West.

Het gevecht duurt al een jaar of vijftien en de kemphanen spreken elkaar vooral bij de koffieautomaat van de rechtbank.

Het conflict laat zich lastiger uitleggen dan de snaartheorie, maar het draait in essentie om geld en macht.

De Jong Luneau kreeg vorig jaar in zijn woonplaats een verdiend lintje opgespeld voor zijn inspanningen om De Otter te behouden, maar net als de tuinmeubels waarmee de man zijn fortuin maakte, is ook zijn wil gesneden uit tropisch hardhout.

Het resultaat is een molen die staat te verkommeren en een vervallen terrein. Klein voorbeeld van de problematiek: het stadsdeel heeft geld op de plank liggen om de kade op te knappen.

Maar om dat werk uit te voeren, moeten de houtloodsen op het terrein worden afgebroken. De eigenaar weigert daar toestemming voor te geven.

Toestemming
De stichting wil de molen van de hand doen, maar vraagt daar een flinke prijs voor. Dat betekent dat een koper bijvoorbeeld appartementen moet bouwen op het terrein om de zaak financieel rond te breien.

En dan is er ook nog een verschil van mening over de erfpachtconstructie die bij de bouw van de molen in 1631 werd afgesproken. Volgens de eigenaar blijft die van kracht, het stadsdeel bestrijdt dat.

Gelukkig kwam er dit jaar wel toestemming voor een groep vrijwillige molenaars die zich bij de stichting meldden met het verzoek de molen te mogen onderhouden in afwachting van een oplossing.

Voor het eerst sinds vele jaren draaide De Otter weer. Vrijwilligers en de molenaars zijn onder leiding van Robert-Jan Prins aan de slag met het achterstallig onderhoud.

Net als Siedenburg heeft Prins een liefde voor de molen opgevat. Hij noemt het onbegrijpelijk dat De Otter er zo verwaarloosd bij ligt.

"In deze molen is het hout gezaagd voor de VOC-schepen. Het is een historisch monument met een fantastische geschiedenis. Dat mag niet verloren gaan. Gelukkig krijgen we nu van alle kanten hulp," zegt Prins, die is genomineerd voor de titel Amsterdammer van het Jaar.

Verzoening
Bijvoorbeeld van Zwanine Siedenburg die met de molenaars en andere partijen werkt aan een reddingsplan dat een museum omvat, wat kleine horeca en een leerling-werkplaats.

De wandeling naar De Otter staat in het teken van de verzoening, vertelt ze, terwijl een engel zonder mobieltje naar beneden komt zeilen. "Kerst is de tijd van verzoening. Het wordt tijd dat dit conflict voor eens en voor altijd wordt opgelost."

Dat bleef woensdag nog bij hoop. De Jong Luneau was uitgenodigd, maar verkoos het niet te reageren en evenmin te verschijnen.

Lees ook: Groen licht voor museum naast molen De Otter

1631

Molen De Otter, gebouwd in 1631, is de laatste van een groep waar het hout werd gezaagd voor de VOC-schepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden