Epke Zonderland wil zich verbeteren in VS

Epke Zonderland op de Olympische Spelen van 2008. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Epke Zonderland op de Olympische Spelen van 2008. Foto ANP/Robert Vos

HEERENVEEN - Nog een paar maanden scheiden Epke Zonderland van een vertrek naar de Verenigde Staten. De Europese kampioenschappen, van morgen tot zondag in Milaan, zijn voorlopig zijn laatste titeltoernooi als pupil van Gerard Speerstra.

De 22-jarige Fries vervolgt op de Penn State University zijn studie medicijnen en hoopt er vooral een betere turner te worden. Speerstra is er niet bij in de Italiaanse modestad. Dat heeft niets te maken met vermeende spanningen tussen de twee, die al samenwerkten toen Zonderland amper zes jaar oud was. ''Het is best moeilijk, zo'n samenwerking stop te zetten. Maar het kwam niet uit de lucht vallen. In 2007 speelde het al. Daar ben ik altijd open over geweest tegenover Gerard.''

Natuurlijk is het geen rimpelloos afscheid. Zonderland noemt Speerstra een toptrainer. De coach is ervan overtuigd dat hij de turner beter kan maken, maar Zonderland wacht met smart op de definitieve bevestiging uit Pennsylvania. Zijn turnkwaliteiten worden onderkend, maar de finalist op rek bij de Olympische Spelen moet wel aantonen dat hij als amateur zijn sport beoefent. De bijdrage die hij van NOC*NSF ontvangt is geen probleem - het wordt gezien als een onkostenvergoeding- maar het geld dat hij van zijn sponsor Le Coq Sportif kreeg moet hij teruggeven.

'Ik moet er veel voor opgeven'
Het contract met een looptijd tot aan de Spelen van Londen wordt stilgelegd. Hoe lang hij in de Verenigde Staten wil blijven, hangt laat van de omstandigheden af. Zonderland: ''Ik ga voor een jaar, mogelijk worden het er twee. In dat laatste geval moet er duidelijk sprake zijn van een betere werksituatie. Ik moet er veel voor opgeven.'' Ondertussen wordt zijn voorbereiding op de EK bemoeilijkt door een schouderblessure. Niet de kwetsuur die hem bijna deelname aan de Spelen kostte, het is nu de linkerschouder die, in reactie op de beperkingen aan de rechterschouder, irriteert. Zonderland, die daarom in Milaan geen meerkamp turnt maar zich beperkt tot rek en brug, legt uit: ''Rechts was sprake van een zeldzame zenuwontsteking die ervoor zorgde dat twee spieren niet meer functioneerden. In oktober ben ik nog onderzocht, de specialist wist op dat moment dat het nog zeker een jaar zou duren voordat sprake zou zijn van volledig herstel.''

In Madrid volgde in december een revanche met winst in de wereldbekerfinale. Hij turnde er in de finale een oefening met een extreem hoge uitgangswaarde: 7,4. ''Die vluchtelementen maken het spannend. Je moet zelfverzekerd zijn. Al dacht ik als jongetje ook wel eens: ik wou dat ik nog meer lef had. Dat ontwikkel je, je kunt niet voorzichtig turnen.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden