Ephraim S. zwijgt over misbruik leerlingen Cheiderschool

De voormalig leerkracht van de Joodse Cheiderschool Ephraim S. (29), die ervan wordt verdacht zes minderjarige leerlingen te hebben misbruikt, zwijgt nog altijd tegenover politie en justitie.

Toen het misbruik aan het licht kwam, werd S. ontslagen direct door de Cheiderschool. Beeld anp

Dat bleek donderdagmiddag tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank van Amsterdam.

De officier van justitie zei dat S. wel eindelijk een verklaring wil afleggen bij de rechter-commissaris. Dat zou voor de ouders van de slachtoffers een opluchting zijn. Het zwijgen van S., die net als zijn advocaat niet bij de zitting kwam opdagen, zorgt veel woede en verdriet. "De ouders willen erkenning voor wat er is gebeurd," zegt advocaat Margreet de Boer.

Donker kamertje
S. wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht in 2011 en 2012 twee leerlingen die jonger waren dan twaalf jaar seksueel te hebben misbruikt. Met nog eens vier leerlingen jonger dan zestien jaar zou hij ontuchtige handelingen hebben gepleegd. Dat gebeurde in een donker kamertje op de school in Buitenveldert, waar hij de leerlingen mee naartoe nam voor 'massages'.

Volgens het OM varieerde het misbruik van het aanraken van genitaliën en orale bevrediging tot anale penetratie.

Toen het misbruik aan het licht kwam, werd S. ontslagen en vertrok hij naar Israël. Daar ging hij opnieuw aan het werk op een basisschool en bood hij zich later aan als bijlesdocent.

Verhuisd
Dat S. al was vertrokken voordat hij in Nederland kon worden gearresteerd, komt volgens advocaat De Boer vermoedelijk doordat pas veel later aangifte is gedaan door de Cheiderschool. "Ouders signaleren dat er een lange periode heeft gezeten tussen de eerste meldingen en de aangifte. Ze hadden wel te horen gekregen dat de betreffende leerkracht niet meer op de school werkte, maar de reden werd niet bekendgemaakt. Sommige ouders hebben daardoor pas veel later de klachten van hun kind aan het misbruik kunnen koppelen, terwijl het al maanden bekend was."

De Cheiderschool wil niet op de beschuldigingen reageren zolang de zaak nog onder de rechter is.

De ouders van de slachtoffers hebben het volgens De Boer erg zwaar. "Ze hebben lang moeten wachten op het proces. De joodse gemeenschap in Buitenveldert is erg klein en de positie van de ouders daarin is lastig. Hun kinderen zijn slachtoffer van het misbruik, maar de mensen van de Cheiderschool zitten in dezelfde gemeenschap." Inmiddels zou een deel van de ouders zijn verhuisd vanwege de misbruikzaak.

Uitlevering
Justitie deed begin 2014 een uitleveringsverzoek aan Israël. Omdat S. naast de Nederlandse ook de Israëlische nationaliteit heeft en Israël niet zomaar onderdanen uitlevert, werd uiteindelijk pas in het najaar van 2016 aan het uitleveringsverzoek voldaan. "Israël heeft strenge regels voor uitleveren," zegt persofficier Katelijne Den Hartog. "Omdat de verdenking dusdanig ernstig is, heeft de hoogste rechter uiteindelijk bepaald dat S. uitgeleverd mocht worden."

Het Openbaar Ministerie hoopt de zaak snel inhoudelijk te kunnen behandelen, maar dat kan mogelijk nog wel even duren. De advocaat van S. wil nog een aantal getuigen en deskundige horen. Vanwege de drukke agenda van de advocaat kunnen deze verhoren op z'n vroegst begin april plaatsvinden. Het OM, dat het onderzoek al heeft afgerond, vindt dat te lang duren, maar kan er weinig tegen doen.

De rechtbank bepaalde donderdag dat S. vast blijft zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.