EP verdeeld over monetair fonds

De liberale fractieleider Guy Verhofstadt noemde het EMF 'de beste oplossing als de landen van de eurozone zelf hun zaak op orde brengen'. Foto ANP Beeld
De liberale fractieleider Guy Verhofstadt noemde het EMF 'de beste oplossing als de landen van de eurozone zelf hun zaak op orde brengen'. Foto ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement (EP) is verdeeld over de noodzaak van een Europees monetair fonds (EMF), dat in financiële nood verkerende eurolanden zou kunnen bijspringen.

Zelfs binnen de fracties heerst verschil van mening over zo'n fonds, waarover in Brussel wordt nagedacht. Zo noemde de liberale fractieleider Guy Verhofstadt het 'de beste oplossing als de landen van de eurozone zelf hun zaak op orde brengen', terwijl VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis zich afvraagt of een EMF wel nodig is naast het al bestaande, wereldwijd opererende IMF. Volgens haar zijn veel Europese politici ten onrechte bang dat het IMF een soort mantelorganisatie van de Verenigde Staten is.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann noemt het EMF 'een laatste redmiddel'. De oprichting van zo'n fonds is bovendien niet op korte termijn te realiseren. Mogelijk moet het EU-Verdrag ervoor worden aangepast, al zou Wortmann daar geen voorstander van zijn.

Voor de huidige Griekse crisis biedt het EMF in elk geval geen oplossing, stelt Wortmann. Hij vindt dat de Europese Commissie veel krachtiger moet kunnen ingrijpen als zich situaties zoals in Griekenland dreigen voor te doen. ''De commissie zou dan dezelfde macht moeten hebben als wanneer het gaat om het concurrentiebeleid.''

Als bedrijven de concurrentieregels overtreden, bijvoorbeeld door prijsafspraken te maken, kan de Europese Commissie meteen boetes opleggen. Op dit moment bepalen de lidstaten wat er gebeurt als één van hen de begrotingsregels aan zijn laars lapt.

Speculatie aanpakken
PvdA'er Thijs Berman vindt het vooral belangrijk dat de EU allerlei vormen van financiële speculatie aanpakt waarvan landen met grote schulden, zoals Griekenland, de dupe kunnen worden. ''De EU mag niet werkeloos toekijken terwijl Griekenland kapot wordt gespeculeerd.''

Ook moet het Europese statistisch bureau Eurostat meer macht krijgen, zodat lidstaten hun financiële huishoudboekje niet rooskleuriger kunnen voorstellen dan verantwoord is. Als dat allemaal gebeurt, vindt Berman een EMF een goed idee. Hij wijst erop dat de socialisten in het Europarlement al eerder soortgelijke voorstellen hebben gedaan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat het idee voor een Europees monetair fonds moet worden gezien als een laatste redmiddel voor noodlijdende eurolanden. Zij verwacht niet dat een eventueel reddingsfonds de begrotingsdiscipline onder de EU-landen zou verslappen.

Merkel wees op de positieve ontwikkelingen in Griekenland. De regering is er recent in geslaagd succesvol geld te lenen en heeft forse bezuinigingen aangekondigd. ''Volgens mij heeft Griekenland geen financiële steun nodig,'' aldus de bondskanselier.

Luc Soete, hoogleraar internationale economische betrekkingen, vindt dat de oprichting van een EMF nodig is om de stabiliteit van de eurozone te verbeteren. ''Een monetaire unie kan niet zonder fonds dat kan ingrijpen als landen niet aan de afspraken voldoen,'' aldus Soete. ''Zo'n instelling vergat men in te bouwen in het verdrag van Maastricht.'' In dat verdrag werden in 1992 de grondregels voor de eurozone vastgesteld. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden