EO schrapt levende kerststal op verzoek van Amsterdam

Amsterdam voert voor het eerst een actief ontmoedigingsbeleid tegen levende dieren op kerstmarkten en in kerken. De Evangelische Omroep schrapte daarop vorige week de levende kerststal uit televisieopnamen.

Patrick Meershoek
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Levende kerststal in de stad? Grote kans dat tussen de herders en koningen een handhaver van de gemeente opduikt.

Alle organisatoren van evenementen met dieren zijn met ingang van dit jaar verplicht een vergunning aan te vragen. Het stads­bestuur heeft de stadsdelen op­gedragen met de aanvragers in gesprek te gaan over het welzijn van de dieren.

Dat leidde er vorige week toe dat de Evangelische Omroep (EO) de levende kerststal schrapte uit de opnamen voor het muziekprogramma Kerstfeest op de Dam.

Ook de Oranjekerk, waar dit weekeinde ezels en cavia's werden ingezet tijdens de kinderkerstviering, kreeg het verzoek van de gemeente de activiteit voor de toekomst te 'heroverwegen'.

Het gebruik van dieren in een levende kerststal is niet verboden. Wel zijn er strenge regels die het welzijn van de dieren moeten garanderen.

Amsterdam doet daar nog een schepje bovenop en heeft bijvoorbeeld verhuurders van dieren in het land schriftelijk gevraagd hun diensten niet langer in de hoofdstad aan te bieden.

Dieren in kerststallen, zo schreef wethouder Laurens Ivens in oktober nog aan de gemeenteraad over het onderwerp, hebben vaak last van stress omdat ze langdurig, ­zonder veel bewegingsvrijheid, op plekken staan waar veel meer mensen komen dan de dieren gewend zijn.

Lees verder over de discussie over de levende kerststal: Is er een vergunning voor die ezel?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden