'Enteren Arctic Sunrise was illegaal'

Het enteren van een schip in de zogenoemde exclusieve economische zone op zee mag niet, tenzij er aan expliciete voorwaarden is voldaan. Er is een tal van uitsluitingsgronden, maar in de zaak van de Arctic Sunrise is daar stuk voor stuk niet aan voldaan. Oftewel, het enteren van het schip was tegen de regels.

De rechters van het Internationaal Zeerechttribunaal voorafgaand aan de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Nederland heeft een zaak aangespannen tegen Rusland, waarin de staat dwingt het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning voorlopig vrij te laten en geen nieuwe aanklachten in te dienen tegen de opvarenden. Beeld anp
De rechters van het Internationaal Zeerechttribunaal voorafgaand aan de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Nederland heeft een zaak aangespannen tegen Rusland, waarin de staat dwingt het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning voorlopig vrij te laten en geen nieuwe aanklachten in te dienen tegen de opvarenden.Beeld anp

Dat betoogde jurist René Lefeber woensdag voor het Internationaal Zeerechttribunaal. Daar dient de zaak die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland om het Greenpeaceschip en de bemanning voorlopig vrij te krijgen.

Omdat niet aan de uitsluitende voorwaarden was voldaan, had Rusland aan Nederland toestemming moeten vragen voorafgaand aan de bezetting van het schip in september. Het schip vaart onder Nederlandse vlag.

Omdat het enteren van het schip illegaal was, is volgens Lefeber elke andere maatregel daarna ook illegaal volgens het internationaal recht. Hij doelt daarmee op het wegslepen van het schip, het vasthouden van schip en bemanning en het aanklagen van die bemanning.

Rusland kwam sinds de entering met verschillende redenen om die actie te verantwoorden. Ze werd er gesproken over piraterij, een terroristische actie, een provocatie die milieuschade kan veroorzaken, hooliganisme en gevaarlijk varen. Dat getuigt van een zwalkende visie, aldus Lefeber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden