Enquête woningcorporaties kan beginnen

Het stelsel van woningcorporaties wordt onderwerp van een parlementaire enquête. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het 'plan van aanpak' dat een voorbereidende commissie had opgesteld.

De commissie kiest dinsdag eerst een voorzitter en kan dan aan de slag. Voorzitter wordt waarschijnlijk PVV'er Roland van Vliet. Hij wordt dan de eerste PVV'er die een parlementaire enquête- of onderzoekscommissie voorzit.

De Kamer besloot vorig jaar maart op initiatief van het CDA dat er een onderzoek moest komen naar de manier waarop woningcorporaties functioneren. Misstanden bij corporaties waren aanleiding voor het onderzoek. De commissie kijkt met name naar Vestia, dat in grote problemen kwam door risico's in het financiële beheer. Ex-topman Erik Staal kreeg desalniettemin bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro mee.

Ingreep
De enquêtecommissie zal ook gaan kijken naar andere corporaties. Dan gaat het vooral om woningbouwverenigingen waar de minister ingreep door een toezichthouder aan te stellen of die gesaneerd moesten worden. De vraag is dan of het ging om incidenten of om symptomen van fundamentele gebreken. Ook van belang zijn de gevolgen van de problemen voor nieuwbouw, investeringen en voor de huren. Zo kondigde Vestia aan de huren te gaan verhogen nadat de corporatie in de problemen was gekomen.

De commissie stelt dat het in de enquête niet alleen om misstanden in de sector gaat. Omdat het vermoeden bestaat dat het stelsel van woningcorporaties niet optimaal werkt, wil de Kamer te weten komen wat er aan schort en hoe het beter kan.

De enquêtecommissie verwacht in het najaar van 2014 klaar te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden