Enquête richtte zich op deze zes maatregelen

De parlementaire enquête naar het overheidsingrijpen ten tijde van de kredietcrisis, waarover vandaag het eindrapport is gepubliceerd, richtte zich met name op zes maatregelen die vooral in het najaar van 2008 zijn genomen. Een overzicht:

Redactie
De parlementaire enquête richtte zich onder meer op de nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis. Beeld anp
De parlementaire enquête richtte zich onder meer op de nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis.Beeld anp

- Nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis.

De Nederlandse Staat neemt de aandelen Fortis Bank Nederland (inclusief ABN Amro-onderdelen) en Fortis Verzekeringen Nederland over voor een bedrag van 16,8 miljard euro. Later wordt besloten ABN Amro en Fortis Bank Nederland samen te voegen tot één bank. De kosten lopen uiteindelijk op tot boven de 30 miljard euro.

- Kapitaalinjecties voor ING, Aegon en SNS Reaal.

Het kabinet stelt 20 miljard euro beschikbaar om banken en verzekeraars van extra kapitaal te voorzien. Uiteindelijk doen drie een beroep op het potje: ING voor 10 miljard euro, Aegon voor 3 miljard en SNS Reaal voor 750 miljoen.

- De overheid stelt zich voor maximaal 200 miljard euro garant voor leningen tussen financiële instellingen.

Fortis Bank Nederland, ING, LeasePlan, SNS Bank, NIBC en Achmea Hypotheekbank hebben er gebruik van gemaakt. Uiteindelijk is voor 50 miljard euro aan garanties verleend.

- De spaartegoeden worden gegarandeerd tot 100.000 euro.

- Spaartegoeden bij Icesave worden gegarandeerd Het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki leidt tot problemen bij de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Het kabinet stelt zich daarop garant voor de tegoeden tot 100.000 euro van Nederlandse spaarders bij Icesave. Het totale bedrag aan Icesave-spaargelden dat gegarandeerd werd door de Nederlandse Staat, was 1,3 miljard euro.

- De Staat neemt het risico over van 80 procent van de Amerikaanse portefeuille van ING met probleemhypotheken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden