Enorme gasbuffer Nuon

ENSCHEDE - Energieconcern Nuon neemt deze week zijn eerste ondergrondse aardgasopslag in gebruik nabij Gronau, vlak over de Duitse grens bij Enschede.Deze opslag in lege zoutholtes dient als buffer om flexibel te kunnen inspelen op schommelingen in vraag en aanbod van gas. De leveringszekerheid voor Nederlandse klanten moet met deze opslag worden vergroot. Nuon verwacht begin 2008 de totale opslagcapaciteit van 140 miljoen kuub te kunnen gebruiken. Met de opslag is een investering gemoeid van meer dan honderd miljoen euro.

Via een elf kilometer lange ondergrondse pijpleiding heeft Nuon de Duitse gasopslag aangesloten op het Nederlandse gastransportnet. De eerste twee van in totaal vier ondergrondse zoutholtes zijn nu in gebruik.

Øystein Løseth, lid van de raad van bestuur van het energiebedrijf: ''Eigen gasopslag past in de strategie van Nuon om een sterke zelfstandige positie op de gasmarkt in te nemen.''

Concurrent Essent is Nuon voorgegaan. Eind 2003 begon Essent met de bouw van een grootschalige ondergrondse opslag van aardgas op dezelfde plek. In de diepgelegen grotten die door zoutwinning zijn ontstaan, kan het energiebedrijf nu tweehonderd miljoen kubieke meter gas bewaren. Het bedrijf heeft de opslag aangesloten op het Nederlandse netwerk. Begin 2005 is de opslag in gebruik genomen. De grotten bevinden zich 1200 tot 1500 meter diepte.

In hetzelfde gebied slaan Duitse bedrijven al met succes aardgas op in zoutkoepels. Het gebruik van dergelijke zoutcavernes voor de opslag van gas is wereldwijd een beproefde techniek. Doordat het gas onder hoge druk wordt opgeslagen, kan het ook snel uit de grond worden gehaald.

Nuon heeft met Gasunie een tweede ondergrondse gasopslag in voorbereiding in het Groningse Zuidwending. Deze aardgasbuffer krijgt een capaciteit van 190 miljoen kubieke meter, waarvan Nuon de helft kan gebruiken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden