Enorme explosie verwoest historisch hotel in Aleppo

Een hotel in de Syrische stad Aleppo waar militairen waren ondergebracht is vandaag verwoest door een bomaanslag. Ook enkele andere gebouwen zijn weggevaagd. De panden stonden in een wijk die wordt beheerst door de regering. De rebellengroep Islamitisch Front heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bij de ontploffing zijn tientallen militairen en leden van regeringsgetrouwe milities om het leven gekomen, meldden zowel officiële bronnen als rebellen van het Islamitisch Front. De laatsten spreken van 50 doden onder hun tegenstanders. Het is niet duidelijk hoe ze dat hebben vastgesteld.

De rebellen zouden een grote hoeveelheid explosieven hebben geplaatst in een tunnel die ze onder het hotel hadden gegraven. De explosieven zijn van een afstand tot ontploffing gebracht.

De regeringsgetrouwe troepen gebruikten het historische Carlton Citadel Hotel vlakbij de citadel van Aleppo als basis. Door de explosie zijn ook gebouwen in de omgeving zwaar beschadigd. Volgens het Islamitisch Front is er niets meer van het hotel over. Het hoofdgebouw stamde de uit de 19e eeuw.

Aleppo is de grootste stad van Syrië en is verscheurd in een deel dat rebellen controleren en een deel dat de regering beheerst. Het hotel lag niet ver van een wijk die de opstandelingen tegen president Assad in handen hebben.

Commerciële hart
Aleppo is de grootste stad van Syrië en vormde voorheen het commerciële hart van het land. Sinds ze er halverwege 2010 een offensief begonnen is de stad gedeeltelijk in handen van rebellen. De afgelopen maanden heeft de Syrische luchtmacht wijken die in handen zijn van de rebellen onophoudelijk bestookt. De rebellen sloegen terug met mortieraanvallen en aanslagen met autobommen in woonwijken, waarbij tientallen doden vielen.

De strijd om de stad is de laatste maanden opgelaaid. De regeringstroepen proberen er de rebellen te omsingelen. Dat is gelukt in de 160 kilometer zuidelijker gelegen stad Homs. Daar hebben de resterende rebellen na een lange belegering de stad verlaten. Ze sloten een wapenstilstand en een overeenkomst met de regering en hebben zich onder toezicht van de VN laten evacueren.

Hun aftocht uit die stad begon woensdag toen bijna 1000 rebellen met alleen lichte bewapening werden overgebracht naar gebieden die de opstandelingen in handen hebben. Volgens de gouverneur van Homs, Talal al-Barazi, worden de laatste 250 rebellen donderdagmiddag uit Homs geëvacueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden