Ennahda overwinning resulteert in rellen in Tunesië

De Tunesische verkiezingscommissie heeft officieel bevestigd dat de islamistische partij Ennahda tijden de eerste vrije verkiezingen in het land de meeste zetels heeft binnengehaald. In de stad Sidi Bouzid zijn daarop rellen uitgebroken.

ANP/Redactie
Demonstraties vorige week in Sidi Bouzid, nog voor de verkiezingsuitslag bekend was. Beeld afp
Demonstraties vorige week in Sidi Bouzid, nog voor de verkiezingsuitslag bekend was.Beeld afp

Ennahda won 90 van de 217 zetels in de Constitutionele Raad. Voor de op een na grootste partij, Congres voor de Republiek (CPR), zijn maar 30 zetels weggelegd. De sociaaldemocratische partij Ettakatol haalde 21 zetels.

De 217 verkozenen van de Constitutionele Raad moeten de komende twaalf maanden een nieuwe grondwet schrijven en een interim-president benoemen.

Opstand
Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag braken er rellen uit in Sidi Bouzid, in het centrum van het land. Meer dan 2.000 jongeren plunderden het lokaal van Ennahda, gooiden met stenen naar de ordetroepen en staken het kantoor van de burgemeester in brand. De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven.

De demonstranten zijn aanhangers van een rivaliserende partij. Die won enkele zetels bij de stembusgang, maar de kiescommissie heeft die ongeldig verklaard, tot woede van de betogers.

Geboortestad revolutie
Sidi Bouzid is de geboortestad van de Arabische revolutie. Een marktkoopman stak er zich in december in brand uit protest tegen de autoriteiten. Dat leidde tot demonstraties, die ook oversloegen naar andere landen.

In Tunesië, Egypte en Libië werden de dictators verdreven. Ook in Syrië, Jemen en Bahrein kwam de bevolking in opstand. In landen als Marokko en Jordanië proberen de leiders met toegevingen onrust te voorkomen.

Vrouwenrechten
Tunesië zal de rechten van vrouwen en niet-moslims respecteren. Dat heeft politicus Rachid Ghannouchi donderdagavond gezegd. Ghannouchi leidt de conservatief-islamitische partij Ennahda.
Ghannouchi zegt te streven naar een 'Tunesië dat vrij, onafhankelijk, in ontwikkeling en voorspoedig is, waarin de rechten van Allah, Mohammed, vrouwen, mannen, gelovigen en niet-gelovigen zijn verzekerd, omdat Tunesië voor iedereen is'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden