Nieuws

Enige operationele steunloket voor Amsterdamse culturele sector binnen 10 minuten overbelast

Het snelloket van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), bestemd voor kunstprojecten die reageren en reflecteren op de coronacrisis, wordt overvraagd. Tien minuten na de lancering was de site tijdelijk niet bereikbaar.

null Beeld ANP
Beeld ANP

“We zijn overweldigd door het aantal aanvragen en reacties,” zegt Annabelle Birnie, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. “Binnen een mum van tijd waren 175 mensen tegelijkertijd bezig in het aanvraagformulier. Dat had de nodige gevolgen voor het systeem.”

Het dinsdag geopende snelloket is bestemd voor kunstprojecten die een reactie zijn op de coronacrisis. Per project is tussen de 1500 en 5000 euro beschikbaar, met name voor zzp’ers en andere makers die nu thuiszitten. Aanvragen worden binnen vijf werkdagen behandeld.

Het snelloket voorziet in een enorme behoefte, concludeert Birnie. “Ik zie ook de teleurgestelde reacties op social media en die begrijp ik. Op dit moment is het het enige op dit gebied wat er is. Als je er dan niet tussenkomt, dan is dat vervelend. Maar volgende week gaat het loket opnieuw open, dus er is nog niets verloren.”

Het loket is komende woensdag 22 april klokslag 9 uur opnieuw open. “Ik vrees dat we de komende weken elke woensdag rond 9 uur vol zullen zitten. Op basis van het aantal aanvragen dat daar dan uit voorkomt en de hoogte van die aanvragen, zullen we bepalen of we iets meer speelruimte voor het snelloket kunnen creëren, maar het budget is beperkt.”

Het budget is 300.000 euro, deels afkomstig uit het projectenbudget van het AFK en voor een ander deel ingelegd door De Digitale Stad en het Evenementenfonds van de gemeente. “Het budget blijft vooralsnog wat het is,” geeft Birnie aan. “Hoewel zich wel een aantal particulieren bij ons heeft gemeld met de vraag of ze een bijdrage kunnen leveren, en we voortdurend in gesprek zijn met cultuurwethouder Touria Meliani. Misschien zijn er meer afdelingen van de gemeente zoals De Digitale Stad en het Evenementenfonds, die dit loket willen ondersteunen. Het blijkt heel hard nodig; de behoefte van de sector is enorm.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden