Enige kopie van Napoleons testament verkocht voor 375.000 euro

De enige overgeleverde kopie van het testament van Napoleon Bonaparte heeft vandaag bijna driemaal zoveel opgebracht als de veilingmeesters verwachtten. De laatste wil van de kleine keizer kwam voor 357 duizend euro in het bezit van een onbekende Fransman.

Een portret van Napoleon Bonaparte van schilder Jacques-Louis David Beeld afp
Een portret van Napoleon Bonaparte van schilder Jacques-Louis DavidBeeld afp

Het kostbare document is een zorgvuldig afschrift van het originele, door Napoleon zelf geschreven testament, dat in het nationaal archief van Frankrijk wordt bewaard. De kopie is vervaardigd door de markies van Montholon, een vertrouweling van de vermaarde keizer.

De dagtekening van het testament is 16 april 1821, negentien dagen voor Napoleons overlijden in gevangenschap op het eiland Sint Helena. De 51-jarige balling droeg zijn nabestaanden op zijn as te uit te strooien boven de Seine in Parijs, 'temidden van het Franse volk dat ik zo liefheb'. Die emotionele ontboezeming is een zeldzaamheid in de zo zakelijke schriftelijke nalatenschap van de keizer.

Die laatste wens is nooit eerbiedigd. Twintig jaar na Napoleons dood is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar de Dôme des Invalides in de Franse hoofdstad.

De waarde van de woensdag geveilde kopie was geschat op 120 duizend euro. De koper, die er bijna het driedubbele voor betaalde, wil anoniem blijven. Hij brengt het stuk onder in zijn privéverzameling.

Napoleon, die in zijn hoogtijdagen de scepter zwaaide over half Europa, had het in zijn levensavond niet breed. De jaren die hij als balling op Sint Helena sleet bezat hij niet veel meer, blijkt uit zijn testament.
slot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden