Enige goudfabriek van Nederland sluit deuren

Nederland raakt zijn enige goud­fabriek kwijt. De productietak van Schöne Edelmetaal uit Noord sluit na 278 jaar de deuren.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Het in 1739 opgerichte bedrijf voor recycling en raffinage van edelmetalen, inclusief productie en verkoop, staat nu nog op de Meeuwenlaan. De fabriek verhuist waarschijnlijk naar Duitsland of Oostenrijk.

Hoewel de inkooptak van de oudste goudproducent van Amsterdam blijft bestaan, heeft het Belgische moederbedrijf Umicore besloten dat het producerende gedeelte de stad uit moet.

Woonomgeving
Een van de oorzaken is de herinrichting van het Hamerstraat­gebied, het industrieterrein in Noord waar steeds meer woningen worden gebouwd. Voor een fabriek is het niet handig in een woonomgeving te staan, legt IJsbrand Woud toe, de financial controller van Schöne Edelmetaal.

De fabriek wint goud terug uit onder meer telefoons, laptops en sieraden. Dat gaat als grondstof naar bijvoorbeeld juweliers of groothandels. Ook worden bij het bedrijf investeringsproducten gemaakt voor particulieren, zoals goudstaven en -baren.

Schöne lijdt al enkele jaren verlies en wist dit niet goed te maken met reorganisaties. Tijdens de kredietcrisis draaide het nog beter dan ooit, maar de interesse voor goud zakte weer in. "Nederlanders zijn niet zo geïnteresseerd in goudstaven als beleggingsproduct," zegt Woud.

Door de verhuizing van de fabriek verliezen zeker dertig van de vijftig Amsterdamse werknemers hun baan.

Schöne Edelmetaal BV werd in 1739 begonnen door Gerrit Schöne, die aanvankelijk bij de Wisselbank werkte als essayeur, controleur van het gehalte zuiver goud en zilver in legeringen. Zijn bedrijf vestigde hij in de Kalverstraat. Aan het begin van de twintigste eeuw verhuisde de onderneming naar Noord.

Inleverpunt en verkoop
Zeven generaties waren de Schönes bij het bedrijf betrokken, totdat in 1987 Onno Schöne als laatste telg van de familie uit de raad van commissarissen vertrok.
"Het is ontzettend jammer dat één van de oudste bedrijven van de stad, nu deels moet sluiten," erkent Woud. "Maar we verdwijnen niet."

Het verkoopkantoor blijft, al is niet bekend waar dat zal worden gevestigd. "Klanten hoeven zich geen zorgen te maken. We gaan door als verkoop- en inleverkantoor. Ook als inleverpunt voor recyclegoud. De externe klanten zullen niets merken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden