Engels onthult 'Amsterdamse hoerenkleur' in verfwinkel

De legendarische Amsterdamse verfwinkel Engels opende zaterdag een filiaal in Amsterdam Noord. Het werd een uitbundig Jordanees feest.

Ton Damen
De zussen Louise en Martine Fokkens met het 'hoerenrood'in de verfwinkel. Beeld TON DAMEN
De zussen Louise en Martine Fokkens met het 'hoerenrood'in de verfwinkel.Beeld TON DAMEN

Op het bedrijventerrein aan de Slijperweg in Amsterdam Noord troffen bezoekers en voorbijgangers zaterdag tot diep in de avond een soort Jordaanfestival aan. Er waren ter gelegenheid van de opening van de derde vestiging van verfwinkel Engels doorlopend optredens met een keur van artiesten; van Gooise Willem en Brian B., tot en met Edith Piaff-vertolkster Nadja Filzer.

Hoogtepunt
Een van de hoogtepunten van de dag was de onthulling van het originele Amsterdamse "hoerenrood", de kleur die eeuwenlang in de rosse buurt wordt gebruikt. De zusters Louise en Martine Fokkens (73), die ruim vijftig jaar lang prostituee waren, hadden samen met de verfexperts van Engels de exacte kleur vastgesteld. De tweeling zong later ook nog een 'moppie'.

undefined

De act was een verwijzing naar de vele Amsterdamse kleuren die firma Engels voor klanten heeft geselecteerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om het echte grachtengroen dat in de stad wordt gebruikt voor deuren, kozijnen en hekwerk. Of het geel dat in sommige oude interieurs wordt aangebracht. Klanten kunnen er willekeurige een 'Amsterdamse kleur' bestellen.

"Het geheim van een goede doe-het-zelfzaak is goed advies," zegt Rolf Engels (54), die het familiebedrijf runt met zijn vrouw Nelleke (52), zijn nichtje Agnes Engels (47), zijn twee schoonzoons David Scholtes (23) en Jannes van der Woude (19), en zo'n tien andere personeelsleden.

Rolf Engels Beeld TON DAMEN
Rolf EngelsBeeld TON DAMEN


Weten hoe het moet
Zijn schoonzoons hebben, voor zij in de zaak kwamen, een half jaar gewerkt bij schilderbedrijven. Ook zijn ze bij verffabrieken geweest. Rolf Engels: "Ze moeten weten waar ze het over hebben. De jongens hebben hier de nieuwe zelf geschilderd. Dan kan iedereen zien dat we zelf ook weten hoe het moet. Wij vinden dat als je iets verkoopt, je er ook verstand van moet hebben."

Dat was ook het motto van zijn vader Leo, die de onderneming begon, nadat hij in diverse andere beroepen werkzaam was geweest, onder meer als taxichauffeur. Hij kocht in de jaren vijftig van een Belg een licentie voor Swanitex, een muurverf op waterbasis in plaats van terpentine, thinner of wasbenzine. Zonder dat hij het wist was hij al milieuvriendelijk bezig.

Lachend 'e-tje'
Kort daarna opende Engels de zaak aan de Elandsgracht. Het was de eerste zaak waar de familievlag, de Amsterdamse vlag waarbij de drie kruisen zijn vervangen door een gedraaid, 'lachend', e-tje, hangt.

Aanvankelijk zaten Leo's kinderen, Peter, Leo, en Rolf alle drie in de zaak. Al snel vertrok Peter naar het buitenland, waar hij een hotel exploiteert. Leo bleef aanvankelijk in de zaak. Zoon Rolf zet de winkel door, die ook behalve in Noord ook een filiaal in de Van Hallstraat heeft.

Engels probeert zich verder te onderscheiden met onder meer aparte verflijnen, zoals ook verf voor boten en milieuvriendelijke oplossingen. Alle drie de winkels moeten binnen kort energie-neutraal zijn. Verder wil Engels minder door de stad met auto's rijden en heeft de firma een tweede transportfiets 'de Latexpress' aangeschaft.

De locatie Noord lijkt Engels te bevallen. "De sfeer, de bereikbaarheid, het is echt één groot feest in Noord," zei Rolf Engels zaterdag tijdens zijn toespraak. Het viel hem op dat alle bevolkingsgroepen er goed met elkaar omgaan, beter dan op andere plekken in de stad. En met de criminaliteit valt volgens hem mee. Tot zijn gasten: "Alle wieldoppen, spiegels en grillen zullen vanavond echt nog op uw auto zitten."

De nieuwe vestiging in Noord Beeld TON DAMEN
De nieuwe vestiging in NoordBeeld TON DAMEN
De werknemers met Rolf Engels (links) en zijn nicht Agnes. Beeld TON DAMEN
De werknemers met Rolf Engels (links) en zijn nicht Agnes.Beeld TON DAMEN

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden