PlusColumn

'Engeland wordt onderschat, Mark overschat Europa'

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Mijnheer Winston Churchill, wat vindt u van Mark Rutte die de Winston Churchill-lezing hield?"

"I saw no offer of blood, toil, tears and sweat... Ik luisterde naar die lezing en hoorde een sollicitatie, die net zo lang was als Mark zelf, naar een mooie Europese baan."
"Maar wat vond u er inhoudelijk van?"

"U wilt dat ik nog serieuzer ben? Goed. Wat zei Mark nou eigenlijk? Hij zei: 'Europa moet de realiteit onder ogen zien en macht is geen vies woord.' Verder zei hij dat Europa minder 'zelfgenoegzaam' moet worden. Mooie woorden, maar van gelatine. Hoe wil je die macht uitoefenen? Er is geen Europees leger en dat komt er ook niet. En als het er al komt, dan zijn de enige machtigen de Duitsers en de Fransen en die houden niet van elkaar en zullen nooit van elkaar houden.

En is de EU zelfgenoegzaam? In welk land is geen interne bonje? Overal lopen de huwelijken stuk. Niet tussen de landen onderling - die gedragen zich als vrienden zonder seksualiteit - maar tussen de elites van de bevolking. In Frankrijk is bonje, in Duitsland, in Polen en Hongarije, in Spanje, Griekenland, Italië... Er is geen zelfgenoegzaamheid. Er is angst. Dát is de realiteit!"

"Als ik u zo hoor, vindt u de brexit verstandig."

"Zeker! Het zal in het begin even moeilijk worden. Maar Engeland is de vijfde economie van de wereld. Dat komt mettertijd wel weer goed. En als we ten onder gaan, dan gaan we groots ten onder. Je kunt ons onze excentriciteit niet afpakken. Die hebben we altijd gehad. Die zit in ons. Als we voor gek staan, maken we daar grappen over. En we staan vaak voor gek. Wanneer we verliezen, gedenken we onze gevallenen, maar als we winnen zijn we de machtigsten van de wereld. Ik zie het zo: Engeland wordt onderschat, Mark overschat Europa. Maar goed: This was his finest hour."

"Denkt u dat Mark het goed zou doen in Europa?"

"Dat wel. Hij is een bureaucraat. Hij zal niet in staat zijn een uiteenvallend Europa tot staan te brengen, hij is wel de juiste man voor Engeland en Nederland."

"Maar u houdt toch niet van Nederland?"

"Nee, Nederlanders zijn een ondankbaar volk. Dat vond ik en vind ik. Het is een mug die zich verbeeldt een leeuw te zijn. Nederland moet 100 procent achter Engeland staan!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden