Airco's aan een gebouw.

Nieuws

Energieslurpende airco’s vergeten in het Klimaatakkoord

Airco's aan een gebouw.Beeld BELGA

Het Klimaatakkoord houdt geen rekening met de fors toenemende vraag naar energieslurpende airco’s in woningen. Daardoor wordt het voor Nederland moeilijker om de klimaatdoelstellingen te halen.

De groeiende behoefte van consumenten aan het koelen van hun huis is een blinde vlek in het Nederlandse klimaatbeleid. Dat stelt het Klimaatverbond Nederland. “We hebben het in Nederland vooral over hoe we onze huizen gaan verwarmen zonder aardgas. Maar door betere isolatie van woningen daalt de vraag naar warmte sterk, terwijl de behoefte aan koelte juist toeneemt,” zegt woordvoerder Jan Engels van het Klimaatverbond, een samenwerking van vele tientallen lokale overheden als provincies, gemeenten en waterschappen.

Dat bleek vorige week. Toen in Nederland recordtemperaturen boven de 40 graden werden bereikt, vlogen de airco’s weer de deur uit. Grote webwinkels als bol.com en CoolBlue zagen de vraag naar de apparaten de afgelopen jaren met 300 procent stijgen, meldt brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek NVKL. De verwachting is dat de verkoop zal blijven toenemen. Airco’s verbruiken veel stroom en zorgen daarmee voor heel wat uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zorgen de ronkende buitenunits van airco-installaties er voor dat steden nog een beetje warmer worden.

Blinde vlek

In het eind juni door het kabinet gepresenteerde Klimaatakkoord is de extra uitstoot van airco’s en behoefte aan koeling in woningen helemaal niet meegenomen, bevestigt wetenschappelijk onderzoeker Nico Hoogervorst van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “We hebben wel in beeld hoeveel koelte kantoren, winkels, ziekenhuizen en bedrijven nodig hebben en hoeveel energie daarvoor nodig is. Maar ook met de koeling van huizen zou rekening moeten worden gehouden.”

Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel gebouwde omgeving, stelt desgevraagd niet te weten dat het PBL de cijfers niet heeft meegenomen. “Dan zullen ze dat de eerstkomende keer wel moeten doen.”

Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland in 2030 49 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. De klimaattafel gebouwde omgeving moet een besparing van 3,4 megaton CO2 realiseren, een ambitie die moeilijker te halen is als we massaal airco’s blijven aanschaffen. Hoeveel energie de koeling van woningen kost, is onduidelijk. Het Klimaatverbond stelt dat het in goed geïsoleerde nul-op-de-meterwoningen om ruim een kwart van de totale energiebehoefte in een woning gaat. Samsom verwacht juist dat het extra energieverbruik wel meevalt. “Zo vreselijk groot is die blinde vlek niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden