Energiesector stopt nog niet met 'bloedkolen'

Nederlandse energiebedrijven zijn niet van plan te stoppen met het inkopen van Colombiaanse 'bloedkolen' bij de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. Dat laten Nuon, E.ON, EPZ en Essent vandaag weten.

Energiecentrale op de Maasvlakte. Beeld ANP
Energiecentrale op de Maasvlakte.Beeld ANP

Ze reageren daarmee op een oproep van vredesorganisatie PAX om de kolen te bannen, omdat de mijnbouwbouwers betrokken zouden zijn bij paramilitair geweld in het Zuid-Amerikaanse land. 'Als we nu per direct stoppen met kolen inkopen, koopt een andere partij deze gewoon op, daarvoor is Nederland als land te klein om enige invloed uit te oefenen. En daarmee verlies je alle grip op de situatie ter plekke', stellen de energiebedrijven in een gezamenlijke verklaring.

De ondernemingen zeggen niet weg te lopen van hun verantwoordelijkheden, maar ze willen 'niet op de stoel van de rechter' gaan zitten. In de sector bestaat al een initiatief om de omstandigheden in de mijnen en de omgeving daarvan in de gaten te houden.

PAX: 3.100 mensen vermoord
Onderzoek van PAX wijst uit dat Drummond en Prodeco in de Colombiaanse provincie Cesar paramilitairen hebben betaald en strategische informatie met hen hebben uitgewisseld. Tussen 1996 en 2006 zijn daar door toedoen van paramilitairen in totaal 3.100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. 'De slachtoffers hebben compensatie noch erkenning gekregen. Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven van deze grove mensenrechtenschendingen. Een deel van het afgepakte land ligt op het grondgebied van de bedrijven.'

Vakcentrale FNV wijst in een reactie niet alleen naar de energiebedrijven. De Nederlandse overheid zou er volgens de werknemersorganisatie voor moeten zorgen dat met beleid bevorderd wordt dat bedrijven niet betrokken zijn bij misstanden in de aanvoerketen. Woensdag is er in de Tweede Kamer een overleg over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden