Plus

Energiecommissarissen: 'Besmetten kan ook positief zijn.'

Het groene netwerk 02025 installeerde donderdag ruim veertig energiecommissarissen die in hun eigen buurt de overgang op duurzame energie willen aanjagen.

Zonnepanelen in Amsterdam Beeld anp
Zonnepanelen in AmsterdamBeeld anp

Jacqueline Cramer, postcode 1011
Als minister was Jacqueline Cramer van 2007 tot 2010 verantwoordelijk voor het milieu in heel Nederland, als Energiecommissaris probeert ze Oosterdokseiland vol zonnepanelen te leggen. En dat valt niet mee: het papierwerk voor haar eigen flat heeft haar drie weken gekost. "Op 11 hoog!"

Eerder nam ze op haar eiland ('een dorpje') het initiatief voor gescheiden afval en ledlampen. "Als minister zei ik al dat je duurzaamheid van iedereen moet maken, ook voor mensen die daar niet automatisch aan meedoen omdat ze andere zorgen hebben."

Heel actueel eigenlijk, gezien de protesten van 'gele hesjes'. "Als je dat altijd hebt verkondigd, moet je dat in je wijk ook doen." Dat is behalve een principekwestie ook een groot plezier. "Ik leer er ontzettend veel van."

null Beeld Jacqueline Cramer
Beeld Jacqueline Cramer

Koen Overtoom, postcode 1041 tot en met 1047
Havendirecteur Koen Overtoom laat zich beëdigen als Energiecommissaris voor zeven postcodegebieden tegelijk, een zesde deel van Amsterdam. Hier kan de haven de stad een dienst bewijzen. "Duurzame energie vergt veel ruimte."

En dat voor een haven die groot is in fossiele brandstoffen als kolen en benzine. De haven wil meer windmolens en het aantal zonnepanelen stijgt snel. Het Havenbedrijf heeft zijn doelen zelfs naar boven bijgesteld: niet 100.000 maar 200.000 zonnepanelen in 2021. Niet 25 procent minder CO2, maar 35 procent minder.

Het is minder vreemd dan het lijkt, vindt Overtoom. "De centrale van Nuon staat nu ook in ons gebied en dat vindt iedereen heel normaal." Hij doet graag mee aan 02025. "De energie spat ervan af."

null Beeld Koen Overtoom
Beeld Koen Overtoom

Anne Stijkel, postcode 1106
Meteen na haar beëdiging als Energiecommissaris geeft Anne Stijkel een waarschuwing af. Misschien gaat ze haar postcodegebied wel te buiten. "Ik ben niet erg goed in tussen de lijntjes kleuren."

Rond Gaasperdam heeft Stijkel grote plannen. Ze wil aan de slag met het opwekken van groen gas en zonnepanelen, heel veel zonnepanelen in de taluds van metro- en spoorrails. Stijkel, coach van beroep, is in 2011 begonnen met het aanprijzen van zonne-energie bij buurtbewoners.

"Mijn zonnepanelen waren eenzaam. En even later vroegen ze of ik ook vloerisolatie had en waar ik die vandaan had. Ik ben toxicologe van huis uit. Besmetten kan dus ook positief zijn."

null Beeld Anne Stijkel
Beeld Anne Stijkel

Aad Verkleij, postcode 1019
In het Oostelijk Havengebied organiseert Aad Verkleij weer de Mobiele Kringloopkaravaan, een weggeefkraam waar andermans afdankertjes gratis af te halen zijn met bovendien een reparatietafel waar handige buurtbewoners kapotte apparaten tot leven wekken. Gisteren is hij geïnstalleerd als Energiecommissaris voor het postcodegebied 1019.

Hij noemt zichzelf een opbouwwerker op het gebied van duurzaamheid. "Bewoners die daarmee aan de slag willen, breng ik met elkaar in contact. Voor zonnepanelen of het warmtenet waar een deel van de wijk nog niet op aangesloten is, maar ook op het gebied van afval of circulaire economie. Zoals de wormenhotels die we krijgen."

null Beeld Aad  Verkleij
Beeld Aad Verkleij

Wat is 02025?
02025 is een platform waarin verschillende Amsterdamse organisaties van energiepioniers hun krachten hebben gebundeld.

Met Amsterdammers willen ze de overgang op duurzame energie versnellen. Bedrijven en buurten delen hun succesformules en mislukkingen. Eerder bombardeerden ze ondernemer Ruud Koornstra tot ­Nationale Energiecommissaris.

Een verzonnen functie dus, maar in politiek Den Haag kreeg hij prompt voet aan de grond om uit de doeken te doen welke kansen groene ­innovaties bieden voor de economie. Om dat een vervolg te geven installeerde Koornstra op zijn beurt gisteren ruim veertig Energiecommissarissen die in hun eigen postcodegebied in Amsterdam, Diemen en Amstelveen het voortouw willen nemen bij de overgang naar duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden