Windmolens van Eneco voor de Belgische kust.

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen

Windmolens van Eneco voor de Belgische kust.Beeld AFP

Niet Shell, niet Rabobank, maar het Japanse Mitsubishi is de koper van energiebedrijf Eneco. De gemeenten met aandelen in het energiebedrijf, waaronder Amstelveen, mogen 4,1 miljard euro verdelen.

Dat is de verrassende uitkomst van de veiling van Eneco, een van de drie grote energiebedrijven van Nederland. Eneco komt in handen van een Japans consortium van energie­bedrijf Chubu (20 procent) en industriemoloch Mitsubishi (80 procent).

Groene imago

En dus niet van Shell, dat samen met pensioenfonds PGGM naar de hand van Eneco dong. Voor Shell leek het een buitenkans om zijn entree te maken op de markt voor elektriciteit. Ook de Rabobank, die samen optrok met de Amerikaanse investeringsmaatschappij KRR, tast mis.

Dat Eneco met zijn uitgesproken groene imago in handen zou vallen van het door en door fossiele Shell werd een schrikbeeld dat een grote rol speelde bij de hoogopgelopen discussie over de verkoop van Eneco. Pas na veel geharrewar werden de 44 ­gemeenten het erover eens dat Eneco naar de hoogste bieder zou gaan.

Strijdbijl begraven

De aandeelhouders gingen vorig jaar rollebollend over straat met de Enecoleiding. Dat kostte directeur Jeroen de Haas de kop, evenals sommige commissarissen. Zij waren ­tegen verkoop van Eneco. Zelfs de Ondernemingskamer kwam eraan te pas om de machtsstrijd te beslechten.

Dat Mitsubishi als winnaar uit de strijd komt, geeft de mogelijkheid de strijdbijl te begraven. Niet voor niets wordt de Ondernemingskamer gevraagd de procedures te beëindigen.

Duurzame energie

De Japanners hadden het beste bod, volgens de aandeelhouders. De werkgelegenheid van de drieduizend ­medewerkers wordt voor jaren gegarandeerd, evenals het voortbestaan van merken als Eneco, Oxxio en Quby. Het hoofdkantoor blijft in Rotterdam.

Eneco krijgt een Nederlandse topman. De Japanners, die al nauw samenwerkten met Eneco bij de bouw van drie windparken, beloven ten minste 1 miljard te investeren in duurzame energie in West-Europa.

Riante opbrengst

Via Mitsubishi krijgt Eneco toegang tot investeringskapitaal en nieuwe markten voor het opwekken van windenergie op zee in de VS en Japan. Topman Takehiko Kakiuchi van Mitsubishi ziet Eneco als platform om verder te groeien in Europa.

De 44 gemeenten beslissen de komende maanden of ze hun aandelen willen verkopen. Als driekwart instemt, gaat de verkoop door, al moet ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken) de deal goedkeuren.

De opbrengst is riant. Zo kan Rotterdam (32 procent van de aandelen) ruim een miljard euro bijschrijven. Amstelveen, voor 1,5 procent eigenaar, rekent op 45 miljoen. Dat is 15 miljoen meer dan begroot, zegt wethouder Herbert Raat.

Eneco
Opgericht:
1995, door de fusie van de gemeentelijke nutsbedrijven van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Kabeltak werd in 2000 verkocht aan UPC. Eneco is sinds 2011 eigenaar van Oxxio.
Hoofdkantoor: Rotterdam
Topman: bestuursvoorzitter Ruud Sondag
Huidige eigenaren: 44 gemeenten, waaronder Amstelveen, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht.
Werknemers: vorig jaar bijna 3000.
Financiële gegevens: Eneco boekte vorig jaar een omzet van bijna 4,2 miljard euro. De winst na belastingen was 136 miljoen euro.

Shell baalt van mislopen Eneco-deal

Olie- en gasreus Shell is teleurgesteld dat het er niet in is geslaagd om Eneco over te nemen. De Nederlands-Britse onderneming bundelde in de overnamestrijd om het energiebedrijf te kopen de krachten met pensioenfonds PGGM. Tevergeefs zo bleek.

Shell had naar eigen zeggen met PGGM een competitief bod neergelegd voor Eneco. Dat was inclusief een pakket aan niet-financiële voorwaarden en groeiplannen voor de lange termijn. Eneco stemde echter in met het bod van het Japanse consortium van conglomeraat Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu.

Shell zegt de beslissing van Eneco te respecteren en blijft zoeken naar kansen op de markt voor duurzame energie. “We streven ernaar om vanaf 2021 gemiddeld 2 tot 3 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies,” aldus Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Tot en met volgend jaar steekt Shell 1 miljard tot 2 miljard dollar per jaar in duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden