Plus

Energie? Zo wissel je van leverancier

Door jaarlijks van energieleverancier te veranderen kun je flink wat besparen. Waar je begint? Met het invullen van vergelijkingssites. Maar pas op: die hebben ook zo hun belangen.

Julia Cornelissen
null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

Het aantal Nederlanders dat regelmatig overstapt van energieleverancier neemt toe. Uit de Energiemonitor 2018 van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat 52 procent van de consumenten weet dat je daarmee veel geld kunt besparen.

"Je kunt tot wel 300 euro besparen, ­afhankelijk van hoe lang geleden je voor het laatst bent overgestapt," zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Vooral als je al lang bij een 'oude' leverancier als Nuon zit, kun je er honderden euro's op vooruitgaan." In de afgelopen drie jaar maakte 42 procent van de mensen een overstap.

Hoe stap ik over?
Energievergelijkingswebsites verkleinen de rompslomp die bij overstappen hoort. Om zeker te weten dat je de optimale uitkomst voor jouw woonsituatie te zien krijgt, kun je het beste een aantal vergelijkers invullen en die naast ­elkaar leggen.

Is de prijs op een vergelijkingswebsite ook de prijs die ik ga betalen?
Niet altijd. Het bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt is een schatting, gebaseerd op het eerdere energiegebruik in jouw woning. Als je te veel betaalt, krijg je het verschil aan het einde van het jaar terug.

Renske Baars, die de energievergelijkers voor haar gezin invulde, kreeg op de sites een ander bedrag te zien bij Vandebron dan op de offerte die ze uiteindelijk van deze leverancier kreeg. "Ik heb ze hierover gebeld en ze hebben mijn termijnbedrag handmatig aangepast."

De prijzen kunnen ook verschillen doordat energievergelijkers een bonus in het geschatte maandtarief kunnen verwerken. Vandebron biedt klanten bijvoorbeeld een welkomstbonus aan, die ze pas aan het einde van het jaar uitgekeerd krijgen.

"Het bonussysteem is slecht voor de markt," zegt ­Jochum Veerman van Independer, dat de bonussen wel aanbiedt, maar niet doorberekent in de maandtarieven.

"Tarieven worden hierdoor kunstmatig hoog gehouden, om de consument eenmalig geld terug te geven. Daarbij zorgen bonussen voor hoge kosten voor leveranciers, ­zeker als zij ook nog een eenmalige vergoeding aan de prijsvergelijker moeten ­betalen. En bonussen creëren onrust voor de consument."

Waarom zie ik verschillende prijzen?
Energieleveranciers bieden sommige kortingen exclusief aan één vergelijkingssite aan. Voor alle energievergelijkers geldt dat ze verdienen aan mensen die via hun site een nieuw contract afsluiten. "Let daarom op dat een leverancier niet hoger op de ranglijst van een vergelijkingssite eindigt, louter omdat hij daar een deal mee heeft," waarschuwt Donat.

De Consumentenbond en Independer krijgen van elke leverancier dezelfde vergoeding. "Het advies is dus neutraal," zegt Donat. Ook komen bij beide vergelijkers leveranciers naar voren waarbij je niet direct via hen een contract kunt afsluiten.

De samenstelling van de energiekosten kan ook voor een prijsverschil zorgen. Sommige leveranciers bieden een ­lager verbruikstarief per maand aan, maar rekenen hogere vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd. "Als je weinig energie verbruikt, is een hoog verbruikstarief en laag vastrecht interessanter en andersom," zegt Donat.

Daarnaast spelen factoren als de grootte van de maatschappij en de duurzaamheid een rol. Leveranciers doen zich soms groener voor dan ze zijn. "Groene stroom kan grijze stroom zijn met een groen plakkertje erop," zegt ­Donat. Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & ­Milieu en Wise hebben een stroomranglijst, waarin duidelijk te zien is hoe groen leveranciers daadwerkelijk zijn.

Wanneer stap ik over?
Overstappen kan het hele jaar, maar de Consumentenbond raadt aan om het aan het einde van de looptijd van een contract te doen om een boete te voorkomen. Let ook op het seizoen. Stap je net na de dure wintermaanden over, dan loop je het risico op een vervelende naheffing.

Als je een contract voor onbepaalde tijd afsluit, kun je ­altijd overstappen. Wel loop je dan vaak welkomstkortingen mis. "Over het algemeen is een jaarcontract het gunstigst," zegt Donat. Na dit jaar wordt dat omgezet in een contract voor onbepaalde tijd en gaat je tarief vaak ­omhoog. Dan is het weer tijd om de energievergelijker in te vullen.

Vind je elk jaar overstappen veel gedoe? Veel prijsvergelijkers bieden ook driejarencontracten aan. Die zijn ook een goede optie als je verwacht dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Loop ik risico als ik een onbekende leverancier kies?
"Faillissementen komen zelden voor binnen de energiemarkt," zegt Veerman. "Als het toch gebeurt, wordt altijd gezocht naar een of meerdere partijen die de klanten willen overnemen. Je komt nooit zonder leverancier te zitten. Wel kan het zo zijn dat je je bonus en je te veel betaalde termijnbedragen misloopt."

Vergelijken in de praktijk

Miriam van der Waal (24)
Oost, Indische Buurt
Woonsituatie: appartement uit 1988, 83 m2, energielabel C
Woont: met in totaal drie personen
Energieleverancier: NLE
Voorkeur: ja, voor groene stroom
Gebruik 2018: 864 kWh stroom, 309 m3 gas
Kosten: zo'n €392

Van der Waal kreeg een aanbod voor verlenging van NLE, maar is overgestapt naar Vandebron via het energiecollectief van de Consumentenbond. Ze gaat dit jaar ongeveer €500 ­betalen, maar verwacht bij deze leverancier aan het einde van het jaar een groot bedrag terug te krijgen en hierdoor uiteindelijk goedkoper uit te zijn dan bij NLE.

De energievergelijkers van Pricewise en de Consumentenbond wijzen uit dat Van der Waal het goedkoopst uit zou zijn bij Oxxio voor één jaar, of Engie groene stroom met een contract van drie jaar. Toch zou ze hier meer betalen (€537 of €556) dan ze nu gaat doen . De energievergelijker van Independer komt uit bij Budget Energie, waar Van der Waal €523 zou gaan ­betalen.

Bart Aptroot (46)
Noord, Buiksloterham
Woonsituatie: nieuwbouwwoning die eind 2016 is opgeleverd, 94 m2, energielabel A
Woont: samen
Energieleverancier: Vandebron
Voorkeur: ja, voor groene stroom
Gebruik 2018: 1900kWh stroom, 0 m3 gas, want geen gasaansluiting. Wel een bodemwarmtepomp, waarvan 8,5GJ warmteverbruik
Kosten: voor elektriciteit ongeveer €300

Voor warmte zo'n €230. Dit laatste bedrag betalen alle bewoners van het pand voor het gebruik en de stroom van de warmtepomp aan de VvEAptroot kreeg een aanbod voor verlenging van Vandebron van €300 (inclusief gas) om twee jaar te blijven, maar is overgestapt naar Greenchoice. De jaarlijkse overstappremie maakte overstappen goedkoper dan het aanbod van Vandebron. Aptroot bespaart daarmee dit jaar zo'n €30. Een ander voordeel: bij Greenchoice gaat Aptroot geen vastrechtkosten voor gas betalen.

Volgens de energievergelijker van de Consumentenbond zou Aptroot goedkoper uit zijn bij Engie groene stroom met een looptijd van drie jaar. Dit scheelt zo'n €60 per jaar, maar is net als het verlengingsaanbod van Vandebron een aanbod inclusief gas. Ook Pricewise en Gaslicht.com hebben dit aanbod. Bij Independer komt Greenchoice als beste naar boven, waarschijnlijk omdat we op deze site de voorkeur geven aan groene stroom uit Nederland.

Carine Blanken (65)
Zuid, Rivierenbuurt
Woonsituatie: appartement uit 1930 en tuinhuis, 90 m2 en 30 m2, energielabel F
Woont: met in totaal twee personen
Energieleverancier: Vandebron
Voorkeur: ja, voor groene stroom
Gebruik 2018: 6403 kWh, 1085 m3 gas. Het tuinhuis kan enkel elektrisch worden verwarmd
Kosten: zo'n €2400

Uit de energievergelijker van de Consumentenbond komt Nuon als goedkoopste, met €2347. Maar we willen groene stroom, dus is Engie de goedkoopste optie: €2359. Bij Energievergelijken.nl komt Greenchoice als beste groene ­leverancier uit de bus, met €2367 per jaar. Blanken kan zo'n €40 besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden