Energie iets duurder

VOORBURG - Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft in januari anderhalf procent meer betaald voor gas en elektriciteit dan een maand eerder.Desondanks is de energierekening voor die maand bijna twee procent lager dan in januari 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat de rekening ondanks de prijsstijging lager uitpakt, komt volgens het CBS door de forse prijsdaling van energie in juli 2007. Toen viel de energierekening vier procent lager uit. Een dergelijke forse daling was sinds april 2001 niet meer voorgekomen. De prijsstijging in januari van dit jaar was veel kleiner dan de daling in juli, waardoor per saldo de energierekening nu lager uitvalt dan een jaar eerder. Over het algemeen worden de energieprijzen in januari en omstreeks juli aangepast.

Op basis van de tarieven in januari 2008 geeft een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 1785 euro per jaar uit aan energie. Dat is ruim 26 euro meer dan in december 2007. De stijging is toe te schrijven aan hogere gasprijzen en aan een verhoging van de energiebelasting. De gedaalde stroomprijzen compenseerden deze stijgingen voor een deel.

De prijzen voor energie stijgen sterker dan de prijzen van andere goederen en diensten. Tussen 2000 en januari 2008 nam de zogenoemde consumentenindex toe met zeventien procent, de energieprijzen met 75 procent.

De stijgende energieprijzen zijn onder andere een gevolg van de aanhoudend groeiende vraag. Hier staan nauwelijks nieuwe olie- en gasvondsten tegenover. Volgens het CBS zal de Nederlandse aardgasreserve over twintig jaar ook op zijn. Eind 2006 bedroeg die reserve ruim 1400 miljard kubieke meter en daarvan wordt nu jaarlijks zeventig miljard kubieke meter gewonnen.

Ongeveer de helft van het gewonnen aardgas wordt in Nederland gebruikt, de andere helft wordt geëxporteerd. De aardgasproductie droeg vorig jaar drie procent, ofwel ruim zeventien miljard euro, bij aan het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden