'Endstra domweg onbetrouwbaar'

Jan-Dirk Paarlberg. Foto ANP Beeld
Jan-Dirk Paarlberg. Foto ANP

HAARLEM - De beschuldigingen over witwassen aan het adres van zakenman Jan-Dirk Paarlberg komen slechts uit één bron: Willem Endstra. De strafzaak tegen Paarlberg staat of valt dan ook met de betrouwbaarheid van Endstra. Daarbij zijn de nodige vraagtekens te zetten.

Dat stelde advocate Bénédicte Ficq van Paarlberg dinsdag tijdens het pleidooi voor de rechtbank in Haarlem. Endstra, die werd afgeperst door misdaadkopstuk Willem Holleeder, werd echter in 2004 geliquideerd. Doordat hij niet meer gehoord kan worden over de verklaringen die hij achterliet, wordt de waarheidsvinding in de zaak-Paarlberg volgens de verdediging ernstig gehinderd.

Endstra uitte zijn beschuldigingen aan het adres van Paarlberg niet tijdens de zogenoemde achterbankgesprekken die hij voor zijn dood voerde met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) voerde, maar tegenover de notaris waar hij een verklaring over de afpersingspraktijken liet vastleggen. Ook in de getuigenissen van Haico Endstra en Joop van der Haar over de beschuldigingen, is de bron steeds dezelfde: Willem Endstra, zo stelt Ficq.

Endstra is op een groot aantal momenten in zijn leven en tegenover te veel personen echter ''domweg onbetrouwbaar'' gebleken, aldus Ficq. Zo zou Endstra mogelijk dubbelspel hebben gespeeld door Holleeder en een andere (later geliquideerde) crimineel, John Mieremet, tegen elkaar uit te spelen.

Ook heeft Endstra aantoonbaar gelogen. Hij zou bijvoorbeeld tegen latere getuigen hebben gezegd dat hij de eigenaar was van de Euromast, terwijl dit nooit het geval is geweest. Daarnaast wil de verdediging niet uitsluiten dat Endstra leed aan een mogelijke persoonlijkheidsstoornis, gezien de vele levens die hij gelijktijdig leefde.

Behalve de vraagtekens rond Endstra zijn allerlei getuigen volgens de verdediging ''verre van schoon'' te noemen. Zij zouden zijn beïnvloed door publicaties in de media en ook zouden ze informatie hebben gekregen over verklaringen van andere getuigen, waardoor niet meer vast te stellen is wat nou echt authentieke herinneringen zijn.

Al met al is volgens de verdediging sprake van gebrekkig bewijs en zou Paarlberg op het punt witwassen dan ook moeten worden vrijgesproken. Donderdag gaat advocaat Marnix van der Werf verder met het pleidooi aangaande de overige punten op de tenlastelegging. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden