Plus

En weer hangen er granaten aan de deur

De vondst van twee explosieven bij bedrijven in de stad plus de beschieting van één daarvan, stellen burgemeester Femke Halsema wéér voor de keuze: de zaken laten dichttimmeren of niet?

Paul Vugts
Aan de klink van lunchroom Tropicana (foto) hing een granaat. Beeld Maarten Brante
Aan de klink van lunchroom Tropicana (foto) hing een granaat.Beeld Maarten Brante

Aan de klink van lunchroom Tropicana in de Jan Evertsenstraat (West) hing dinsdagochtend een granaat. Schoonmaakbedrijf HBS aan de Johan Huizingalaan (Nieuw-West) is in de nacht van maandag op dinsdag beschoten én aan de achterkant van de zaak lag een explosief. Het pand van de buren was dit weekend door kogels getroffen.

1. Wat ís dit?
Het is gissen naar de exacte motieven van de nog onbekende daders, maar het is inmiddels na vele incidenten evident dat het nachtelijke schieten op (gesloten) bedrijven of het plaatsen van een explosief als beproefde methode gezien wordt om de eigenaars te treffen.

De opeenvolgende burgemeesters lieten de getroffen zaken de laatste jaren vrijwel altijd sluiten.

2. Waarom straft de gemeente een al door geweld getroffen onderneming nog eens extra door planken tegen de gevel te laten slaan?
Het 'herstellen van de openbare orde' had de laatste jaren de hoogste prioriteit. Toen vanaf eind 2015 de ene na de andere coffeeshop in de stad beschoten werd - twaalf keer in een jaar - liet burgemeester Eberhard van der Laan die consequent sluiten om buren, passanten en klanten niet aan gevaren bloot te stellen.

Schoonmaakbedrijf HBS kreeg 27 kogels te verduren. Achter deze zaak lag ook nog een explosief. Beeld Maarten Brante
Schoonmaakbedrijf HBS kreeg 27 kogels te verduren. Achter deze zaak lag ook nog een explosief.Beeld Maarten Brante

In het najaar van 2016 kregen de 174 shophouders van Van der Laan een convenant aangeboden met afspraken om sluitingen te voorkomen. Daarmee stopte het schieten op de coffeeshops.

3. Tal van andere (horeca)ondernemingen ­werden nog wel doelwit van beschietingen of ­'s nachts achtergelaten explosieven. Waarom worden die meestal toch gesloten?
Zowel Van der Laan als zijn tijdelijke opvolgers bleven van mening dat sluiting de beste manier was om rust in de buurt terug te brengen, al werden de ondernemers de dupe. De lijst is lang.

Club Abe in de Amstelstraat werd tweemaal gesloten (eerst na een beschieting, later nadat een granaat aan de deur was geplakt). Cocktailbar Suzy Wong bij het Leidseplein werd tot twee keer toe dichtgetimmerd, nadat daar granaten waren neergelegd. Café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen ging dicht nadat een granaat op de deurmat was gelegd, etcetera.

4. Moet dat sluitingsbeleid niet anders, als dat kennelijk steeds nieuw geweld uitlokt?
Dat is een cruciale vraag waarvoor de net aangetreden Femke Halsema zich gesteld ziet. Dat beseft ze ook. Ze sloot koffiehuis Today in de Dusartstraat in De Pijp nog wel meteen nadat daar op haar eerste werkdag een schietpartij was geweest.

Toch, nadat er midden op de dag een crimineel was geliquideerd, mocht restaurant Ferilli's Caffè in de Beethovenstraat openblijven. Anders dan over Today had de recherche over dit restaurant géén dossier waaruit bleek dat zich daar criminelen verzamelden.

Het verwijt van 'klassenjustitie' lag voor de hand en klonk ook meteen. Of Halsema's draai principieel was, zal blijken uit haar optreden rond de nu aangevallen zaken. Daarover deed het stadhuis dinsdagochtend nog geen mededelingen.

5. Hoe moeilijk is het eigenlijk aan een granaat te komen of op een zaak te laten schieten als je met het staande beleid een ondernemer wilt uitschakelen?
Voor een normale burger is het nog altijd geen sinecure. Je moet heus wel toegang hebben tot het criminele milieu om het te regelen, maar op het darkweb en in de onderwereld is voor vijftig euro al een granaat te koop.

Genoeg straatcriminelen zijn bereid voor een paar honderd euro een explosief achter te laten of op een zaak te schieten. Wie zijn best doet, kan dus voor een schijntje een onderneming laten dichttimmeren. Dat zal Halsema hoofdbrekens bezorgen.

De politie doet onderzoek bij de Johan Huizingalaan. Beeld anp
De politie doet onderzoek bij de Johan Huizingalaan.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden