Schuim

En toch in die rode Speedo het podium op

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: verjaardag/biografie Johannes de Boom.

Johannes de Boom, zeventig jaar. Zaal: 'Er is een jarig, hoerrrrrrrr-a!' Met zijn vrouw Annemiek Boomsma Beeld Schuim
Johannes de Boom, zeventig jaar. Zaal: 'Er is een jarig, hoerrrrrrrr-a!' Met zijn vrouw Annemiek BoomsmaBeeld Schuim

In de mailbox: 'Viering van de zeventigste verjaardag van Johannes de Boom. Catering door VegaCarib. Weer eens wat anders.' De afzender is onduidelijk.

Dus ik googelen. De eerste hit: 'Dronken uit je scootmobiel vallen - het roerige leven van Johannes de Boom'.

Johannes de Boom (1948) werd geboren als Johannes Boomsma, maar hij ontwikkelde zich tot Johannes de Boom. Dan heb je heel veel dingen goed gedaan.

Hij was, onder veel meer, zanger van de West-Friese surfpunkband The Shavers. Ik heb daar podiumfoto's van gezien.

De Boom, met een pens waar je een gezinsklasse Opel van had kunnen betalen, en dan van onder tot boven onder de tattoos. Ik weet dat, want De Boom draagt graag alleen een onderbroek, een behoorlijk ­rode.

Hij viert zijn verjaardag in Paradiso, tegelijk met de presentatie van zijn biografie. Die heet Boom. Een uitstekende keuze.

Het zaaltje boven is lekker vol. Veel baarden en tattoos en excentriciteit. De Boom zit in een rolstoel. Hij heeft reuma vanaf zijn 35ste. En toch in die rode Speedo het podium op al die jaren.

Held.

Achter het podium hangt een doek: Dikke Dennis & De Rockers. Dennis, nog zo'n cultheld in deze kringen, zag ik net buiten op de stoep. Hij draagt een T-shirt, bedrukt met tientallen keren 'Febo'.

Jaloersmakend.

"Goedemiddag, Boomknuffelaars!" roept de presentator. De verjaardag bestaat uit muziek uiteraard, van die ongenadige takkeherrie die door liefhebbers graag surfgaragegrungepunk-­toestand wordt genoemd.

Al beginnen we met een relatief rustig nummer. Naast me raakt een man ontroerd. Jaap Buis: "Ik zit vandaag in de auto en draai dit nummer. Mijn kinderen pikken precies dit zinnetje op en zingen mee. Ze zijn drie en vijf."

Dat zinnetje is 'Goedkoop hotel/ voor het foute spel', hoogtepunt in het oeuvre van The Shavers.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Even later staat Rudeboy op het ­podium voor een paar nummers, de man die met de Urban Dance Squad op Pinkpop ooit een kleine aardbeving liet registreren. Allemaal voor Johannes de Boom, allemaal liefde.

Ik neem een foto van De Boom en zijn vrouw Annemiek. "Hij komt van zó ver," zegt ze. "Anderhalf jaar geleden was het nog kantje boord. Zijn buikwand. Daarom mag hij ook niet meer zingen. Hij schreeuwt namelijk heel hard, en die buikwand moet je niet nog een keer willen."

Een tijdje later komt het verzoek: De Boom zou ook graag op de foto willen met zijn zoon en kleinzoon.

Normaal ben ik een strenge Willie. Zes foto's, allemaal andere gezichten. Maar een man die zeventig wordt, volledig getatoeëerd, in een rolstoel én in een korte broek - die weiger je niks.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat verjaardag/biografie Johannes de Boom
Waar Paradiso, Weteringschans
Wie Johannes de Boom, Alexandra Vierkant, Rudeboy Remington, Gijs Jolink, Johan Schoterman, Dikke Dennis
Wanneer zondag 24 juni, 17.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer *****
Hans liep bij binnenkomst al over een plakkende vloer. Meteen glaasje erbij

Alexandra Vierkant, auteur van de biografie Boom, en rapper Rudeboy Remington: 'I don't get money! Ik ben hier voor Hans' Beeld Schuim
Alexandra Vierkant, auteur van de biografie Boom, en rapper Rudeboy Remington: 'I don't get money! Ik ben hier voor Hans'Beeld Schuim
Dikke Dennis, zonder Febo-Febo-Febo-Febo-Feboshirt. Wel, naast de navel, tattoos van Johnny Jordaan en Willy Alberti (vlnr) Beeld Schuim
Dikke Dennis, zonder Febo-Febo-Febo-Febo-Feboshirt. Wel, naast de navel, tattoos van Johnny Jordaan en Willy Alberti (vlnr)Beeld Schuim
Groenteboer Jaap Buis en Johan Schoterman, ook wel 'Johannes de Tweede', want diens opvolger als presentator van Zwarte Cross Beeld Schuim
Groenteboer Jaap Buis en Johan Schoterman, ook wel 'Johannes de Tweede', want diens opvolger als presentator van Zwarte CrossBeeld Schuim
De Pinheadz: Sjors Kiewiet, Jeroen Stahlie ('Nee, ik ben groupie'), Peter Oud en Casper Kruizinga Beeld Schuim
De Pinheadz: Sjors Kiewiet, Jeroen Stahlie ('Nee, ik ben groupie'), Peter Oud en Casper KruizingaBeeld Schuim
Nog een keer de jarige Johannes, nu met zoon Jasper, schoondochter Merel en kleinzoon Oskar. Van harte! Beeld Schuim
Nog een keer de jarige Johannes, nu met zoon Jasper, schoondochter Merel en kleinzoon Oskar. Van harte!Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden