Plus

En inderdaad: onafhankelijke bewoners weggevaagd in adviescommissie

Aan de verkiezingen voor de nieuwe adviescommissies in de stadsdelen namen 155 onafhankelijke kandidaten deel. Geen van deze bij hun omgeving betrokken buurtbewoners haalde de eindstreep. In alle zeven stadsdelen zijn, zoals verwacht, de gevestigde partijen er met de buit vandoor gegaan.

Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Zij hadden het voordeel van het bekende merk, zij konden meeliften op de campagne voor de gemeenteraad, zij profiteerden van het feit dat het merendeel van de kiezers in het stemhokje de partij van hun voorkeur aankruisten omdat zij geen flauw idee hadden wat de stadsdeelcommissie inhoudt.

"Jammer dat het niet gelukt is," was de reactie van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho (D66) op deze slachtpartij in het lokaal bestuur, alsof hij oprecht verbaasd was dat de vos als winnaar uit het hok naar buiten stapte, en niet de kip.

In feite werd het vonnis voor de onafhankelijke kandidaten al maanden geleden getekend, namelijk toen de gemeenteraad op het allerlaatste ­moment besloot de verkiezing voor de stadsdeelcommissies toch open te stellen voor kandidaten namens politieke partijen.

Voor de kat zijn viool
Dat besluit maakte van de verkiezingen van meet af aan een ongelijke strijd. De 155 onafhankelijke kandidaten kregen nog wel een korte training aangeboden, en er kwam een stemwijzer met de pasfoto's van alle 675 gegadigden, maar campagne voerden zij voor de kat zijn viool.

Voor alle duidelijkheid: onder de kandidaten van de politieke partijen zitten ongetwijfeld ook veel betrokken buurtbewoners, en zeker ook meer mensen met bestuurlijke ervaring. Maar zij dragen nu eenmaal de pet van een politieke partij.

Er zijn heel veel Amsterdammers die zich niet willen aansluiten bij een partij, maar die wel hun buurt en medebewoners op hun duimpje kennen. Zij hebben allerlei ideeën en opvattingen over hoe de dingen beter kunnen. Juist voor die mensen waren de commissies bedoeld.

Hoe zal het straks gaan in de praktijk, bijvoorbeeld als de collegepartijen besluiten dat er een dagopvang voor daklozen in een buurt moet komen? Het college zal de benoemde bestuurders opdragen het besluit uit te voeren. Grote kans dat ook de coalitiepartijen hun vertegenwoordigers in de commissie bellen: heel vervelend, maar het moet.

Betrokken burgers
Dat is het politieke spel en daar is niets mis mee, maar het (enige) goede van de adviescommissies was nou juist dat deze helemaal vrij van politieke voorkeur of druk hun mening konden geven over allerhande onderwerpen. Gewoon, betrokken burgers die ergens iets van vinden.

De politiek wilde dat niet, en dat is inderdaad jammer. Voor de kandidaten die zo stoer waren om zich verkiesbaar te stellen voor een wedstrijd waarvan vooraf vaststond dat zij hem niet konden winnen. Dikke kans dat zij zich voortaan wel twee keer bedenken voor zij nog iets willen doen in het lokaal bestuur.

Maar vooral is het jammer voor het bestuur in de stad, dat met grote hartstocht beweert de kloof tussen burgers en bestuurders te willen dichten, maar als het er op aankomt toch steeds weer kiest voor het platte politieke eigenbelang.

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden