Schuim

En de Brildrager van het Jaar is...

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Nana Woody & John Awards.

A: Organisator Dick van der Niet (Not Just Vision): "Allemaal hetzelfde H&M-jurkje, allemaal dezelfde bril. Dat willen we toch niet?"Beeld Hans van der Beek

Omdat een man een droom moet hebben, hoop ik nog altijd op de titel Brildrager van het Jaar. De concurrentie is alleen niet gering. Ik noem Fiona Hering.

Bovendien heeft zo’n winnaar altijd een hoop theater en fanfare op de neus; ik loop vanaf mijn twaalfde met telkens een gammel, rond brilletje, iets te klein voor dat grote hoofd.

Maar tegen alle trends in. Dan ben je volgens mij de gedroomde ambassadeur.

Deze avond zijn de Nana Woody & John Awards, vernoemd naar Mouskouri, Allen en Lennon.

Traditioneel gezien wordt de Brildrager van het Jaar gekozen. Ik ga eens wat lobbyen, denk ik.

Het terras van de Harbour Club staat vol met brildragers, de ene joekel na de andere. Bastiaan van Schaik zie ik gelukkig niet, want daar win je nooit van.

Ook nergens Fiona. Mooi.

We schuiven aan voor het diner.

Dick van der Niet: “Hallo allemaal! We lopen al een half uur uit, maar dat vinden we allemaal niet erg, want we gaan er een super­leuke avond van maken.”

Gesproken als een ware organisator.

Verder: brillenwinkels hebben het imago van saai en suf, maar inmiddels zijn ze cool en elk jaar cooler. Dan de brillenglazen, een wereld op zich. Tegenwoordig wordt bij de drogist een mevrouw in twee dagen geleerd hoe ze een knopje moet indrukken. Daarom is deze avond voor de specialist, de liefhebber.

Tussen twee gangen stap ik naar Van der Niet. Wat zijn de criteria voor Brildrager van het Jaar?

“Die hebben we dit keer niet. Het moet iemand zijn die er echt uit springt.”

Netjes. Ik vraag dan naar de criteria in zijn algemeenheid, zo achteloos mogelijk.

“Iemand die lekker eigenzinnig kiest. Vroeger was alles klein en ovaal en nu heeft iedereen vierkant. Waarom? Jij loopt ook gewoon met een ronde bril – lekker je eigen dingetje. We hadden jou Brildrager van het Jaar moeten maken!”

Ik maak notities, heel nonchalant.

“Heel internet valt nu over prins Bernhard. Waarom!? Hij heeft het lef die bril te dragen en dan maak je wel een statement. Híj is eigenlijk Brildrager van het Jaar. Zal ik dat postuum doen, of hoe heet dat?”

Stiekem.

“Stiekem, ja. Maar ja, hij moet hem wel komen ophalen.”

Daarom. Ik zet in op volgend jaar, dit gaat goed.

Dan, na het hoofdgerecht. Van der Niet roept Bernhard alsnog uit tot Brildrager van het Jaar. “Ik hoop dat dit bericht hem bereikt.”

Later: “Dankzij jou, Hans. Ik dacht, ik doe het gewoon.”

Als je dat maar onthoudt, Dick.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Nana Woody & John Awards

Waar Harbour Club, Cruquiusweg

Wie Dick van der Niet, Ferry Doedens, Ed Pos, Mike van ’t Velt, Jorien van Montfrans, Pascalle Koldenhof

Wanneer Maandag 27 mei, 18.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs ****

Sfeer ****

Hans is een dromer, kun je zeggen, maar hij is not the only one

Mike van 't Velt en Jorien van Montfrans (AM Eyewear), winnaar van de Limited Edition Award voor hun bril met matchende sneaker.Beeld Hans van der Beek
Elisa de Heus, Wendy van Kraanen en Chantal Driessen van Bouwman Optiek in Waalwijk, genomineerd voor Best Store Design. "We zijn helemaal verbouwd, hahaha."Beeld Hans van der Beek
Acteur Ferry Doedens en zijn vriend Raphael Perachi. Doedens heeft prima ogen - geen concurrent.Beeld Hans van der Beek
Disgenoten: Rob Udo (voorheen Telegraaf), stylist Pascalle Koldenhof, Thijs Willekes (So PR), stylist Simone Dernee en Anita Willemars (Nouveau).Beeld Hans van der Beek
Tom Kool en Ed Pos van fabrikant Lunor: "Bij ons zitten 261 menselijke handelingen in één bril. Alles komt maar uit China, dat wil je niet weten, man."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden