Schuim

En dan zeggen ze dat het in de enter­tainment alleen maar haat en nijd is

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de columnistenavond van Het Parool.

Hans van der Beek
De muzikale noot komt van Kine Handlykken (l) en Maartje de Boer, ofwel Maartje & Kine Beeld Hans van der Beek
De muzikale noot komt van Kine Handlykken (l) en Maartje de Boer, ofwel Maartje & KineBeeld Hans van der Beek

Backstage in de Kleine Komedie, jawel. Op het barretje staan drie bakjes. Eentje met noten, eentje met koekjes (plus twee mini-Bounty's) en eentje met drop. Welcome to showbizz. Ik neem een dropvisje. Met witte wijn smaakt dat niet.

"Dat moet je niet doen," zegt ­medeshowbizzbabe Roos Schlikker. "Dat gaat tussen je tanden ­zitten." En dan zeggen ze dat het in de enter­tainment alleen maar haat en nijd is.

Ah, daar is Ronald Ockhuysen, presentator en toevallig ook hoofdredacteur van deze krant. "Hans! Ik ga dadelijk op het podium dus heel spontaan zeggen dat jij vanavond live een Schuim moet schrijven, en dat die dan morgen in de krant staat. Dan moet jij wel heel verrast reageren."

Ik knik. "En je moet dus ook niet opschrijven dat ik dit heb gezegd."

"Nee," zeg ik. "Die grap heb ik vorig jaar al gemaakt." "Daarom," zegt mijn baas. Mooi, denk ik - toch zenuwachtig -, het begin van mijn stukje heb ik al.

In het draaiboek blijk ik niet te staan, maar ik word er op het eind alsnog tussen gefrommeld, na de tweede keer Ype Driessen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Jij bent 13B," zegt mijn baas, best een geschikte man verder. Het gesprek backstage tussen de artiesten, Roos Schlikker, Gijs Groenteman en Ronald Snijders, gaat inmiddels over drankgebruik en daar is altijd een goed gesprek over te voeren. Maar dan: "Katers en kinderen, het is gewoon niet te doen." Of: "Ik drink nog wel, maar geen hele fles."

Houd moed, mensen, denk ik, over tien jaar zijn ze puber en kijken ze niet meer naar je om. En ik neem nog een dropvisje. Twee. Ik rock-'n-roll.

We gaan beginnen. Er komt meteen een hoop fijne Paroolhistorie voorbij. Annie M.G. Schmidt. Simon Carmiggelt. Herman Sandberg: "De beste hoofdredacteur ooit," zegt de eerste spreker, Henk Spaan, die door hem werd aangenomen. Herman Sandberg: pro-Vietnam én pro-Henk Spaan.

Nu ja, zulke aantekeningen maak ik, want meteen na afloop moet ik over elke columnist iets vrolijks vertellen. Tekst grotendeels ongeschikt voor een column in de krant: te veel context en dat werkt niet op papier.

Laat me samenvatten: het schrijven van zo'n Schuim in real time is een ongenadige hoeveelheid stress, maar het publiek is gelukkig goedgezind.
Na afloop komt de directeur van de Kleine Komedie naar me toe. Op de bar van de garderobe staan twee schalen vol vlammetjes, bitterballen en kaasstengels, met zilverfolie eroverheen.

Wat Columnistenavond van Het Parool
Waar De Kleine Komedie, Amstel
Wie Henk Spaan, Roos Schlikker, Gijs Groenteman, David Endt, Guus Luijters, ­Ellen Dikker, Yasmina Aboutaleb, Lorianne van Gelder, Ronald Snijders,
Ype Driessen, Ronald Ockhuysen.
Wanneer Zondag 11 september, van 20.15 uur tot 23.00 uur
Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans schrok zich wel even rot toen bleek dat er dit keer geen pauze was.


"Hier," zegt Vivienne Ypma. "De vorige keer schreef je dat er te weinig hapjes waren." Extra bitterballen in De Kleine Komedie. Het is toch influence.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Yasmina Aboutaleb, Roos Schlikker en Lorianne van Gelder (vlnr), die zei dat ze liever naakt op dat podium stond dan een column voorlas. Ze las een column voor. Beeld Hans van der Beek
Yasmina Aboutaleb, Roos Schlikker en Lorianne van Gelder (vlnr), die zei dat ze liever naakt op dat podium stond dan een column voorlas. Ze las een column voor.Beeld Hans van der Beek
De Ronalds. Snijders (l) en Ockhuysen. Beeld Hans van der Beek
De Ronalds. Snijders (l) en Ockhuysen.Beeld Hans van der Beek
Ype Driessen (m) weet nooit waarom mensen naar hem kijken. Onder de douche in de sportclub. Naast hem medestripspelers Aaron Rookus (l) en Juul Spee. Beeld Hans van der Beek
Ype Driessen (m) weet nooit waarom mensen naar hem kijken. Onder de douche in de sportclub. Naast hem medestripspelers Aaron Rookus (l) en Juul Spee.Beeld Hans van der Beek
Ellen Dikker en David Endt, vak 410 van Het Parool. Beeld Hans van der Beek
Ellen Dikker en David Endt, vak 410 van Het Parool.Beeld Hans van der Beek
Zowaar twee schalen hapjes in De Kleine Komedie, aangeboden door de directie: Miriam Kolk (l) en Vivienne Ypma. Beeld Hans van der Beek
Zowaar twee schalen hapjes in De Kleine Komedie, aangeboden door de directie: Miriam Kolk (l) en Vivienne Ypma.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden