PlusColumn

En dan komt Martijn Krabbé, met zijn team van specialisten

De nieuwste tv-hobby bij ons thuis heet ­Kopen Zonder Kijken. Dat is een programma op RTL4 met Martijn Krabbé.

Er zijn twee soorten Martijn Krabbé-programma's: in de ene soort wordt hij in een jasje gehesen en kondigt hij met zijn schuine lachje mensen aan die aan een talentenshow meedoen, in de andere soort mag hij zijn dagelijkse kloffie aanhouden en gaat hij met zijn schuine lachje op bezoek bij mensen die een of ander probleem het hoofd te bieden hebben.

Kopen Zonder Kijken is een ­programma van de tweede soort, en het probleem is dat mensen niet weten hoe ze een huis moeten kopen. Ja, ze hebben een paar ton te besteden en kennen Funda, maar desalniettemin vissen ze de hele tijd achter het net 'op de overspannen huizenmarkt', óf kunnen het maar niet eens worden over hun droomhuis.

En dan komt Martijn, met zijn team van specialisten. In dit geval Alex van Keulen, een goedige makelaar die een beetje geniepig uit zijn ogen kijkt, en een ­enthousiaste 'bouwspecialist' genaamd Bob Sikkes, die een grote passie heeft voor het doorbreken van bijkeukens en het moderniseren van feeërieke ­kamers en suite.

Alex en Bob gaan voor het wanhopige stel op zoek naar een huis. Alex kijkt samen met een troepje blondines van zijn kantoor op Funda, en vindt in no ­time een huis, dat vervolgens door Bob van de hoogst nood­zakelijke vernieuwingen wordt voorzien.

En het ongelofelijke is: het echtpaar betaalt dit hele project, het koopt daadwerkelijk het huis, het tekent een officieel koopcontract, zonder dat het wéét om welk huis het gaat. Waar het precies staat. Of het zo'n moderne doorzonwoning is of een huis met dat authentieke jarendertigsfeertje waar ze tussen twijfelden.

En wat óók ongelofelijk is: doorgaans zijn de echtparen best tevreden tot zielsgelukkig met het resultaat. Omdat ze dus geen enkele stress hebben gehad - geen bezichtigingen, geen ellenlange discussies, geen ­paniekaanvallen over de te sluiten overeenkomst.

Een ontzettend aantrekkelijke transactie, kortom.

Eigenlijk zou ik ook alle beslissingen in mijn leven wel willen laten nemen door Alex en Bob. Nieuwe baan? Laat Alex en Bob maar beslissen. Willen we een huisdier? Alex en Bob maken de keuze. Waar gaan we naartoe op vakantie? Alex en Bob hakken de knoop wel door.

Want hoe lang je ergens ook over nadenkt of discussieert, Alex en Bob nemen heus geen dommere beslissing dan jij zelf zou doen. Soms pakt het goed uit, soms niet: zo is het leven.

Het einde van deze redenering is natuurlijk dat we de democratie kunnen afschaffen en de sleutels van het land aan Alex en Bob kunnen overhandigen, want waar leidt onze vrije wil nou precies toe? Maar zelfs dat vind ik, in het geval van Alex en Bob, een tamelijk comfortabele gedachte.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden