Emotionele dienst voor Youssef

AMSTERDAM - Een paar honderd mensen kwamen zaterdagmiddag bijeen in de Rabitha al-Islamiahmoskee in Amsterdam-Osdorp voor een speciale gebedsdienst ter nagedachtenis aan de 16-jarige vermoorde scholier Youssef Mokhtari.Ook familieleden, vrienden en leerlingen van het Amsterdams Technische College waren bij de dienst aanwezig. Een bezoeker liet weten dat het nog nooit zo druk was geweest in de moskee. In diverse moskeeën was opgeroepen naar het gebed te komen.

De dienst, die gedeeltelijk in het Arabisch en in het Nederlands was, is onderdeel van een islamitisch ritueel om te bidden voor iemand die het leven heeft gelaten. De voorganger van de moskee richtte zich in het Nederlands speciaal tot de jongeren in de moskee. ''Vraag iedereen met heel veel geduld om te gaan na dit tragische incident. Geweld is nooit de oplossing. De islam veroordeelt elke vorm van geweld en dat geldt niet alleen voor een bomaanslag of een terroristische aanslag maar ook voor deze vorm van geweld. De les die we hieruit kunnen trekken: we kunnen niet op deze manier met elkaar omgaan.''

De emoties liepen hoog op tijdens de dienst. De voorganger vertelde verder dat de wereld van de familie van Youssef instortte zodra zij het nieuws over hun zoon en broer hoorden. De mensen in de moskee betuigden massaal hun medeleven aan de familie. In een speciaal gebed voor Youssef werd Allah gevraagd om Youssef een plek in het paradijs te geven. ''Dat is het allergrootste cadeau voor Youssef en zijn familie'', aldus de voorganger van de moskee.

Youssef werd donderdag voor het Technisch College in Amsterdam-Slotervaart doodgestoken door een 14-jarige klasgenoot na een ruzie. Beiden zaten in de derde klas en leerden voor automonteur. Het slachtoffer wordt vermoedelijk begraven in Marokko. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden