Emmink was omroepman van oude stempel

Met de dood van de presentator van 'Wie van de drie' en de zanger van 'Tulpen uit Amsterdam' verliest Nederland een omroepman in hart en nieren. Herman Emmink (Amsterdam, 1927) stamt uit de tijd dat iedereen nog trouw het radio- of televisietoestel afstemde op de nationale zenders uit Hilversum.

Emmink in 1978. Beeld anp
Emmink in 1978.Beeld anp

De 'Stem van de Algemene' of het 'Meubel van de AVRO', zoals hij ook wel werd genoemd, moest niets hebben van vernieuwingen in omroepland. Het verdwijnen van de naam Hilversum voor de publieke radiozenders verafschuwde hij: 'Gatverdamme, wie heeft dat toch verzonnen: Radio 1? Zo koel, zo kil', zei hij in 1999 in een interview met Het Parool.

De hang naar het omroepverleden bracht hem in 2000 in contact met de Seniorenomroep Nederland (SON). Bij dat initiatief waren ook coryfeeën als gitarist en zanger Eddy Christiani, zangeres Maggie McNeal (Sjoukje van 't Spijker) en radioman Skip Voogd betrokken. De SON heeft echter door gebrek aan leden nooit de nationale ether gehaald.

Herman Emmink verwierf eeuwige roem, nadat hij in 1957 de Nederlandstalige versie op de plaat had gezet van het oorspronkelijk Duitse 'Tulpen aus Amsterdam' van de in 1999 overleden liedjesschrijver Ernst Bader. Maar het publiek leerde hem later vooral kennen als de presentator van het populaire AVRO-televisiespelletje 'Wie van de drie' van producent Flip van der Schalie.

Het vaste panel van de quiz bestond uit Albert Mol, Sonja Barend, Martine Bijl, Kees Brusse en later ook Lous Haasdijk. Zij moesten drie kandidaten, die zich allen voorstelden als een en dezelfde persoon, een aantal vragen stellen om erachter te komen wie de waarheid sprak. Emmink presenteerde 'Wie van de drie' van 1971 tot 1982.

De 'Blonde Showman' of 'Kuifje', zoals twee andere bijnamen van Emmink luidden, was ook de man van het radioprogramma 'Muzikaal onthaal', dat hij tot 1982 presenteerde voor de AVRO. Het programma was goed voor 830 afleveringen. In 1979 was er een hilarisch fragment in te horen. Een plat-Amsterdamse vrouw liet als 'grabbel-babbelgast van de week' onbeschaamd weten blij te zijn dat haar man na 51 jaar huwelijk was overleden: 'Ik heb hem gelijk laten verbranden'.

In 1982 stapte Emmink over naar de TROS-radio, waar hij 10 jaar lang te horen was. Het was de derde omroep waarvoor hij werkte. Hij was namelijk zijn carrière in 1954 bij de VARA begonnen, maar daar bleef hij slechts enkele jaren. Het hoogtepunt van zijn roem was hij in de jaren 80 echter gepasseerd. Tot 1998 presenteerde hij ook nog het nostalgische radioprogramma Tulpen uit Amsterdam voor de Wereldomroep. Daarna was hij nog zanger en presentator bij het legendarische orkest The Ramblers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden